שלומי מגנזי – מועמד לראשות המועצה אזורית מטה יהודה בראיון ראשון
מאת: אתי בן עמי-סויסה
“מטה יהודה יכולה להיות טוסקנה של ישראל”
ב- 30 באוקטובר, יתקיימו הבחירות המוניציפליות בארץ. זו הפעם הראשונה שהבחירות במועצות האזוריות יתקיימו במשותף מאחר והבחירות למועצות האזוריות התקיימו עד כה ביום נפרד.
מטה יהודה היא המועצה האזורית הגדולה ביותר בארץ, מונה 57 ישובים הכוללים מושבים, קיבוצים, יישובים קהילתיים, יישובים ערביים ויישוב יהודי-ערבי אחד.
המועצה משתרעת על כ-520,000 דונם. היישוב הגדול במועצה הוא צור הדסה שמונה כ- 10,000 תושבים ונמצא בגדילה והתרחבות. שלומי מגנזי – יו”ר הוועד, הראשון מבין חמשת המועמדים לראשות המועצה שהצהיר כי יתמודד לתפקיד.
רקע:
שלומי מגנזי, 55, נשוי לגוון ואב לשלושה ילדים, תושב צור הדסה 22 שנים. נולד בבת ים, בגיל 12 החל ללמוד ולהתגורר בכפר הנוער בן שמן, בצבא שרת בגולני, ועד היום נמצא בשירות מילואים פעיל. בעל תואר בתעשייה וניהול ומשפטים. לאחר הלימודים טס לארה”ב .
מגנזי שייך לסקטור הפרטי והמגזר העסקי, עבד כמנכ”ל חברת בת של חברת ‘מגדל’ וצמח מלמטה על רצף התפקידים השונים לאחריו, עבד בחברת ‘הראל’ ועסק בנושא רגולציה מול האוצר ברכישת קופות הגמל לאומי להראל, ובתחום המקצועי בניהול פרויקטים, בניית מתודות, הכשרת כ”א, ניהול תקציבים, ניהול מו”מ, בניית אסטרטגיות, חזון, ובמבחן התוצאה – הגעה ליעדים והישגים.
לצד זה, הוא מתנדב לאורך השנים ותורם לקהילה. מזה כ- 16 שנים הוא פעיל ביישוב צור הדסה משמש כיו”ר ועד שתי קדנציות, נציג הישוב במליאה ויו”ר ועדת הכספים למשך קדנציה אחת. “בתפקיד יו”ר ועדת הכספים הכנסתי נהלים חדשים בניהול כספי המועצה. כיו”ר ועד צור הדסה הישוב פרח וצמח בכל התחומים, תרבות, ניהול התקציבים, פיתוח תשתיות, שיפור פני הישוב לרבות גינון ניקיון תחזוקה , הקמת פארקים שיפור מבנה הציבור ועוד.” כחלק מהמדיניות ששלומי הנהיג נבנתה אפליקציה יישובית שדרכה ניתן לקבל שירותים. לצורך שיתוף ושקיפות אחת לשבועיים יוצא ניוזלטר לכלל התושבים בו ניתן להתעדכן מה נעשה במהלך השבועיים בשקיפות מוחלטת”.
לתחושתך תושבי צור הדסה מרוצים מתפקודך?
“בסה”כ כן. ה- 5 שנים האחרונות היו הטובות ביותר לישוב, לא נדרשנו להידחות ולחילופי חברי ועד, התקיימה עשייה מבורכת ונוצר סוג של רגיעה ושקט למרות הטלטלה הגדולה שהמועצה עברה בשנתיים האחרונות לא בגלל אלא למרות המצב. במקרים רבים דילגתי על שרותי המועצה והיישוב התקדם למקומות טובים. חשוב להבין שצור הדסה גדולה מהיישוב אפרת ונושקת ל-10 אלפים תושבים. אין נושא שאני לא מטפל בו ופועל בו בסמכות. לתפיסתי, תפקיד לא מקבלים – לוקחים. אני מתנהל במקצועיות ובדרך ישרה ונכונה בכדי לספק את “הסחורה” בעשייה ועסוק בשאלה למה כן ולא למה לא?!”
כמי שמתמודד על תפקיד ראש המועצה, יש הבדל בין הישוב צור הדסה לשאר יישובי המועצה, עד כמה אתה מבין את תהליכי העומק בשאר הישובים?
“בעיניי, ההבנה והידע נדרשים בכל התחומים בדיוק כמו יצירת עסקים, היכולת להתנהל מול המנהל ומשרדי הממשלה חשובים ביותר, כיזם ניהלתי לא מעט פרויקטים שנחשבים להצלחה. אני מתכוון לטפל בבעיות שנוצרו ב- 50 שנים האחרונות. אני מכיר היטב את התושבים ברחבי המועצה האזורית שנשלחו להתמודד לבד עם המינהל. זה לא כוחות. אנחנו נקים זרוע של המועצה, שתסייע לתושבים בהתמודדויות החוקיות שיש להם. נוציא לפועל תוכנית מסודרת שתביא להסדרת ההתיישבות, מה שיוציא רבים מהמעגל הקשה בו הם נמצאים ויאפשר להם לצמוח ולהתפתח. יותר מזה- יזמתי פגישה בסוף חודש יולי עם שר האוצר ועם ראשי אגודות של המושבים והקיבוצים על מנת לרתום אותו לתוכנית ולהביא למימושה. הסדרה נאותה תוכל להביא לצמיחה ותאפשר לנו לפתח את המועצה בצורה חסרת תקדים.”
שתף ברגע המכונן בו החלטת להתמודד לראשות המועצה?
“מיד כשנכנסתי לראשונה למליאה, כבר לפני 15 שנה, אמרתי לעצמי אחרי שאעשה לביתי ולמשפחתי אתפנה לכך. ידעתי שכאשר אוכל להתפנות כלכלית, באותה נקודת זמן אעשה למען החברה. אם אדם מגיע לתפקיד ראש הרשות לא בוגר נפשית, כלכלית, מקצועית וניהולית, התוצאות המקוות לא יגיעו. ולצערי, רואים זאת בהרבה רשויות. בידי ראש הרשות הסמכות שעשויה להיטיב עם בעלי ההון ובעלי עסקים ובסוף החודש הוא חוזר הביתה עם שכר שאינו דומה בלשון המעטה, זה יוצר פיתוי מסוכן, וחשוב שלא להתקרב למקומות האלה, ולכן, אם אתה בא עם רקורד ובסיס איתן, ניתן לעמוד בלחצים בצורה טובה הרבה יותר. אני מגיע מתוך שליחות, כאדם מגובש ומוכן לתפקיד.”
ישנם סוגים רבים לניהול לאיזה סוג אתה שייך?
“אני בעד שיטת ניהול רוחבית והאצלת סמכויות. אני נהנה מאוד לראות מנהלים מצליחים, ונגד שיטת ניהול ריכוזית, ברגע שמנהל זז כל הפירמידה מתחתיו נופלת. אני מאמין בפירמידה הפוכה. כאשר מנהלים נכון אפשר לדעת על כל מדרכה שבורה ומה נעשה בכל שלב של תכנון וביצוע מהדוחות והמנהלים. ניתן להכשיר ולתת לעובדים ולמנהלים מרחב עבודה מתוך כבוד, הערכה ויצירת תחרות שביעות רצון. אני תמיד שמח כשאחד העובדים שלי מקבל מחמאה או משוב טוב, זה הסיפוק וההצלחה שלי.”
צור הדסה כיישוב הגדול במועצה הפך “נטל” על המועצה, לדעתך היישוב צריך להפוך לרשות נפרדת ועצמאית?
“להערכתי, צור הדסה לא תיפרד מהמועצה בעשור הקרוב, למדינה אין עניין כישוב שאין לו מקורות פרנסה ועיקר התנובה הם הכנסה מארנונה. ביום שצור הדסה תסופח לירושלים היא תהפוך לחצר האחורית שלה. במשרד האוצר חייבים להבין ולתת את ההכרה והתקציבים הייעודים לצור הדסה ובכך היא לא תהפוך לנטל או עול על המועצה אלא, כאבן שואבת ועוגן לישובים מסביב בדיוק כפי שקורה במכבים רעות ומודיעין.
באופן אבסורדי, נבהלו בהנהלת המועצה מכך שאוכלוסייה חזקה זורמת לצור הדסה והדירוג הסוציואקונומי עולה. שמעתי זמירות כמו ‘לא נקבל תקציבים בגלל שהמצב יותר טוב’ או ‘המדינה תפסיק לתמוך’. אני אומר אם יהיו תושבים חזקים, המועצה תהיה חזקה ולכולם יהיה טוב יותר. אסור לשמר נחשלות כדי לקושש תקציבים”.
מה האג’נדה שלך בנושא חינוך, תרבות ותיירות הכפרית?
“המועצה שלנו, היא מקום מקסים, ענק במושגים ישראליים. 57 ישובים שמשתרעים על 520,000 דונם בלב המדינה. עובדה זו יוצרת אתגרים אבל גם יתרונות מדהימים. הדרכים ההרריות, היקבים, הנוף המשגע, כל אלה יכולים לסייע לנו להפוך לטוסקנה הישראלית. זה לא בשמיים. ראינו איך עמק בית שאן הופך לעמק המעיינות ואיך חולון הופכת לעיר הילדים. צריך ללמוד ממי שכבר הצליח וליישם, ולא להישאר תקועים בעבר.
המרחבים גם מגבילים אותנו. אם יש מגרש כדורגל מדהים בישוב אחד, או בית- עם נפלא באחר, הילדים במושבים בסביבה לא יכולים ליהנות מהם. לכן, כחלק מ “תכנית האשכולות” אותה אציג בשבועות הקרובים, ניקח את ההיסעים של המועצה ונשתמש בהם אחר הצהריים במקום לבתי ספר, לחוגים על פי נושא, וכך, במקום “אשכול פיס” במיקום פיזי אחד נוכל בהשקעה קטנה יחסית של שדרוג מבנה הציבור בישובים ובשימוש האוטובוסים של המועצה לייצר אשכול מהותי, שיניע את התלמידים והאזרחים בין החוגים והפעילויות השונות וכל מה שיש לנו להציע. במקום לבנות מתקנים כפולים, נוכל לנצל את המבנים הקיימים, לשפר אותם ולתת יותר לכל אחד ואחת מאתנו.”
המועצה עברה טלטלה גדולה עם מעצרו והרחקתו של משה דדון מתפקידו, בהנחה שתבחר לראשות המועצה מה עלייך לעשות בראש ובראשונה?
“בראשונה לשבת עם העובדים ולהסביר שתם ונשלם העידן הקודם. מה הציפייה מהם למען התושבים ומה נדרש לעשות עבורם בכלל הרבדים והתחומים. להכין עם מנהלי האגפים תכנית עבודה מוסדרת ל- 5 שנים עם אנשי מקצוע ויכולות עשייה.
אביא שיטת ניהול שטרם הייתה במועצה: נחלק את המועצה לארבע אשכולות, כאשר בכל אחד מהם יהיה נציג של המועצה, שירכז את כלל הנושאים. במקום שתושבים יצטרכו לנסוע עד הרטוב עבור כל סידור, יהיה להם נציג מקומי שיקשר בינם לבין המועצה. הכוונה היא למנות מנהל בתפקיד בכיר שירכז את כל הצרכים מול המועצה באופן ממוקד ומקצועי- בתחבורה, בחינוך, בתשתיות, מפנס שלא עובד ועד פעילות לקשישים, הרעיון הוא לתת מענה קהילתי מרוכז. כך ניתן יהיה לנהל ולקדם את המועצה. נדרשת עבודה והיערכות לעשייה גדולה. כמי שמגיע מהמגזר העסקי אני מאמין בשיטות עבודה שמייצרות תפוקות ולתפיסתי הקופה הציבורית צריכה להתנהל באופן מקצועי ונכון.”
כיזם איזה מיזמים ורוח חדשה/ רעננה אתה מביא?
“ניהול תקין של המועצה. נביא את תכנית ההסדרה למושבים ואת תכנית האשכולות, נפתח ונשמר את ערכי הטבע במועצה ונהפוך אותם למנוע הצמיחה של האזור ובעיקר נביא לכאן שינוי מהותי שיוכל להזניק את מטה יהודה קדימה.”
המועצה בשונה מרשויות מתנהלת בשבטיות בעיקר במושבים, נושא שמן הסתם אתה מודע לו, בהנחה שכן, כיצד אתה מתמודד עם זה?
“אני ממשיל את המסע ל’שביל ישראל’ רק שעשיתי את שביל ישראל הבנתי כמה אני לא מכיר את הארץ. בעשור האחרון עברתי את שביל מטה יהודה גם בנושא שבטיות וחייב להגיד שמזמן ‘הגבינה זזה’ ואנשים לא נמצאים באותו מקום. חונכתי בבית של כבוד ולא של כוח, ועדיין יש מועמדים שמייצגים חלקים ופלחים בתוך זה. אני מייצג את מטה יהודה קרי, גם את ההרחבות במושבים והקיבוצים. אני פוגש את התושבים כדור המייסדים ואת הדור השלישי שאומר למייסדים תודה על הכל, אנחנו מכבדים את מה שהיה ורוצים משהו חדש ומתקדם יותר. רוצים תשתיות טובות יותר, תנועות נוער, חינוך הסדרה מול המנהל ועוד. אלו תהליכים שמייצרים דרמה בייצוג התושבים. אני מאמין בכלל תושבי מטה יהודה. תושבי צור הדסה בוחרים בי מאחר והם שבעי רצון. לכל נושא השבטיות אני לא נכנס ונפגש עם כולם ללא יוצא מן הכלל לומד מהם מקשיב להם ודרכם מבין את הצרכים והמשמעויות.”
יש לך היכרות ושיח עם חברי המליאה והוועדים בישובים?
“בוודאי. אני מכיר את חברי המליאה והוועדים ויש לי כבוד והערכה אליהם והפוך. אני מקבל מחמאות על היושרה והמקצועיות לפיהם אני מתנהל .”
ריבוי 5 מועמדים טוב / נכון / אחר?
“ראוי שכל מי שרוצה וחושב שהוא מתאים או מתאימה לתפקיד שיתמודד. זו דמוקרטיה. ברור שלא כולם יגיעו לקו הסיום. תרבות ‘הדילים’ רווחת באזורינו. הייתי הראשון להכריז על התמודדות והראשון שלא הולך לעשות דילים סמוך לקו הסיום ועד ליום הבחירות. הגישה של לסגור דילים ולסיים לפני לא מתאימה לי. אני לא מאמין בקיצורי דרך, יכולתי להיות ‘יקיר מטה יהודה’ אם הייתי רוצה להיות סגן. מחזרים אחרי ואני מדבר עם כולם וכך גם הודעתי לכולם.”
כפוליטיקאי טרי מדוע להערכתך יש זילות גדולה בקרב אזרחי המדינה לפוליטיקה ולפוליטיקאים?
“אני לא בטוח שיש זילות. בסופו של עניין, גם כיו”ר הועד של צור הדסה בחמש השנים האחרונות, ראיתי את היחס של התושבים. למשל, החלטתי לבצע החלטה לא פופולרית, כאשר המועצה טענה כי בניית בריכה בצור הדסה תעלה כ- 30 מיליון ₪, החלטתי לעצור את העניין. כי ב- 30 מיליון ₪ אפשר לבנות מתקן אימונים ברמה אולימפית, ולא בריכה עירונית. מישהו ניסה לעשות ‘סיבוב’ בהחלטה זו ולהכניס את היד לכיס של תושבי מטה יהודה, ואני בלמתי את זה. שאני מספר את הסיפור, אני רואה את התמיכה וההבנה של התושבים. ברגע שנחליף את ראש המועצה נוכל לקדם את הפרויקטים האלה, במהירות וביעילות. יותר מזה, בתוך 12 חודשים מהרגע שאבחר תהיה בריכה פעילה ועובדת בצור הדסה”.
מניחה ששמעת על קמפיין ‘תתמודדי’- עידוד נשים לקחת חלק פעיל במערכת הבחירות להתמודד לראש הרשות ולמועצות עיר, מה דעתך על כך?
“ברמה האישית אני לא פועל לפי מגדר. אף פעם לא בחנתי אדם לפי מגדר אלא, לפי היכולות והכישורים שלו. כעובדה, היישוב צור הדסה מנוהל ע”י נשים לתוצרים שלהן בכ”א ושעות עבודה אין אח ורע. אני מוקף בנשים מאוד מוכשרות ומקצועיות. ברמה האישית אני חושב כי לנשים במשרות ניהול יש סף רגישות ויכולת הכלה יותר מגברים בתפקיד.”
שאלון קצר:
מאכל אהוב?
“סלט ירקות עם שמן זית אסלי”
שיר ישראלי אהוב?
“אני ואתה נשנה את העולם”
כיצד אתה נרגע?
“שחיה בים.”
במסע הבחירות רגע מרגש במיוחד?
“ניגשה אליי תושבת ותיקה ממושב כסלון ובעיניים דומעות אמרה לי שזאת הפעם הראשונה לאחר שנים רבות שהיא מאמינה שיש תיקווה לשינוי אמתי.”
כצבר מהי חוצפה ישראלית בעינייך?
“יצירתיות, ולא לקבל תשובה שלילית כאשר אתה מאמין בדרכך.”
התכונה הכי מאפיינת אותך?
“נחישות ולהפוך חלום למציאות.”
70 שנה למדינה – מה אתה מאחל לה?
“שלום אמת – עם שכנינו”
מה אתה מאחל לעצמך?
“לשנים רבות של משפחה שמחה. מאוחדת ואוהבת.”
נאחל לשלומי מגנזי הצלחה בהתמודדות כמו לשאר המועמדים בעשייה, חזון ותכניות כחלק מדמוקרטיה.
שבת שלום ומבורך!
- 37שיתופים
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר