קרובה לעצמה
מאת: אתי בן עמי
ראיון עם סמדי (בומבה) וקנין, מתחרה תכנית מאסטר שף 1, היכן היא היום, מדוע בחרה להתרחק מהתעשיה ואור הזרקורים, מה חשוב באמת, איזה מאכל היא הכי אוהבת שלא היא בישלה, מה תרצה להיות שתהיה גדולה ועוד..
סמדי בומבה:
“הבנתי מיד בהתחלה כי התעשייה מאוד תובענית. הגיל, ואינטנסיביות החיים גרמו לתובנה היכן אני יכולה לבזבז את זמני (ולא להתפרנס) או להרוויח את החיים האמתיים שבחרתי לעצמי.”
~~~
“אני מתחברת לשף חיים כהן ואהרוני כל אחד והשריטה הקולינרית שלו..”
~~~
“אני בעד שלום וחושבת שערבים שחיים במדינה צריכים גם לקבל זכויות. מה שמעבר לגדר לא צריך לעניין אותנו זה בידיים שלהם.”
~~~
“אני רוצה להביא את כישרון המשחק שלי לידי ביטוי ב- 65 שנים שעוד נותרו לי..”
~~~
בימים אלו החלה תכנית ‘מאסטר שף’ העונה השמינית, ונדמה כי מעונה לעונה הרייטינג עולה. תכניות בישול ברחבי העולם הפכו למכונת רייטינג משומנת. הגאון שהמציא את הפלטפורמה ליצירת רייטינג פיצח את השיטה, שכן, תכניות אוכל הפכו טרנד עולמי עד כדי כך שמוקדשות להם בכל תחנות הטלוויזיה והכבלים ברחבי העולם ערוצי אוכל ייעודיים.
תכנית קאלט הראשונה החלה בערוץ 1 היחיד באותם ימים עם תכנית האוכל ‘שום, פלפל ושמן זית’ של חיים כהן שמאז מככב ומוביל את תכניות האוכל על סוגיהן בערוצים המסחריים. (שם גם פרץ לתודעה של כולנו).
בתכנית מאסטר שף עונה 1, התאהבנו ב’סמדי בומבה’ – אישה יפה, מצחיקה, עם סרטים צבעוניים ופרחים בומבסטיים לשערה אך בעיקר בשל העובדה שהיא אותנטית. היא הביאה את עצמה ואת הפריפריה למרכז!
היא העפילה לגמר וסיימה במקום השלישי והמכובד אולם, זכתה להכרה, חשיפה ואהבת העם באופן גורף.
עם פתיחת העונה ה- 8 של מאסטר שף, ערכנו ראיון עם סמדי (בומבה) וקנין על השתתפותה במאסטר שף ועל החיים.
סמדי וקנין, 55, תושבת אופקים, נשואה ואימא לשלושה ילדים בוגרים וסבתא לנכדה.
“לפני 10 שנים, ראיתי תכנית בוקר בטלוויזיה, פרסומת לתכנית אוכל מתהווה הקסימה אותי. “אם אתם אוהבים לבשל והאנשים שאוכלים את האוכל שלכם אוהבים גם, אתם מוזמנים להירשם לתכנית חדשה”. מיד שלחתי מייל ונרשמתי. אציין, כי אני כותבת איך שאני מדברת. לאחר זמן קצר קיבלתי מייל חוזר והוזמנתי להגיע לאודישן הראשון. נסעתי ברכבת עם עגלה בתוכה לחם בית, מפרום וסלט חצילים מרוקאי – ז’עלוק. נדהמתי מ- 20 אלף משתתפים שהגיעו לאודישן. בדיעבד, מי הבין בכלל את משמעות התחרות או את פירוש המילה לצלחת צלחת? מתמודדים הגיעו עם צידניות כאילו הביאו כליה להשתלה.. יאבב’א.
באודישן, שמתי את המנה שלי בשיא הפשטות כי לא באתי מפונפנת ורק לאחר האודישן שמתי לב שהחולצה שלי הייתה מוכתמת מעט עם אקונומיקה. הבאתי את עצמי. תוך כדי האודישן פנה אליי עוזר העורך שאמר לי לחכות רגע. הוא דיבר עם העורך ושיתף אותו במנה הטעימה והכובשת שלי.
מיד העלו אותי למעלה לפגוש את עורך התוכנית שאמר לי “חמודה את הכי מתאימה, נזמין אותך לאודישן נוסף.” בדרך חזרה ברכבת סיפרתי לבעלי. באמת הוזמנתי לאודישן בו בישלתי את המזו’זים – סרדינים ממולאים. הם טעמו והתלהבו כי הבאתי את עצמי וההומור שלי. כך התקבלתי. עליתי לגמר, זכיתי במקום השלישי ובעיקר זכיתי באהבת העם ומבחינתי לא פחות חשוב!!
בומבה הוא השם הנרדף שלה כך מזהים אותה ואולי זה קשור לעובדה שהיא פצצת אנרגיה מתקתקת, חרוצה, פעלתנית ועניינית.
טרום מאסטר שף עבדה בגני ילדים וכאם בית בדיור מוגן בבאר שבע. לאחר התכנית פתחה מסעדה בשדרה שליד אוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע, “האכלתי באהבה את כל הסטודנטים והצלחתי מאוד, לאחר שנתיים הבנתי כי העבודה הקשה והשוחקת פחות מתאימה לי.
ב- 3 שנים האחרונות אני עובדת בחברת הסעדה עולמית ISS כשף אטרקציה, אני מגיעה עם עמדת אוכל למקומות עבודה בחברות הגדולות כמו: אינטל מקימה את הבוטקה שלי עורכת יפה, מעצבת ומבשלת עבור העובדים בארוחות צהריים כמו: ערייס, קוסקוס, פריקסה ועוד. התפריט נקבע מראש על ידי או לפי דרישה וצורך של הלקוחות. אני נהנית מהעבודה בכל יום מחדש עובדת 4 פעמים בשבוע מה שמשאיר לי זמן לעצמי ולמשפחה שלי והרחק מאור הזרקורים. מזמן הדרתי את רגליי מכל ההשקות רק כדי להישאר במודעות. היום אני מתפרנסת מעבודה שאני מאוד אוהבת.”
בפרספקטיבה של עשור מה החוויה והתובנה שלך ממאסטר שף?
“החוויה שלי הייתה מאתגרת. בכל פעם שהביאו לנו פרודוקטים מהם צריך היה לבשל משהו גיליתי על עצמי שאני יכולה לבשל כל דבר. אולי זה קשור לעובדה שבפריפריה המקום ממנו אני באה האימהות שלנו ידעו לעשות מכלום ארוחה מפוארת, ממש לא חשוב מה היו הפרודוקטים התוצאה תמיד הייתה אוכל טעים. במאסטר שף מי בכלל ידע לבשל עם יין מלבד הסוסייטי? גיליתי על עצמי שאני יודעת לחבר אינטואיטיבית בין חומרי הגלם ומהם לייצר. בנוסף, הבנתי שיש לי חוש מפותח רק כשאני לא בלחץ.
סוד הקסם במטבח המרוקאי הוא כמה דקות של הכנות ושעות רבות של בישול לכן, במשימות במאסטר שף הבאתי איתי את סודות הארגון של המטבח המרוקאי, היה לי זמן לעשות סלטים ולחם בנוסף למנה שנתבקשתי מה שנחשב להצלחה.”
סמדי מעולם לא למדה בישול ואפיה בביה”ס לקולינריה, את תורת הבישול למדה מאימא שלה שנחשבה לבשלנית. דרכה דייקה לעצמה את תחום התמחותה ואהבתה הגדולה שלימים גם הפכה למקור פרנסה עיקרי.
בדיעבד, עם הניסיון שצברת מה היית עושה אחרת במאסטר שף?
“בעיניי, קרה תהליך בעשור האחרון. מסעדות הפכו לביתיות כריכים הפכו להיות חלק בלתי נפרד מהתפריט מעין למקורות. לפני 10 שנים היו מגישים במסעדות צלחת גדולה עם זית וכמעט שלא ראו את המנה. כיום, הצלחת הצטמצמה ורואים בה אוכל. את תורת הבישול למדתי מסבתא ואימא שלי ועם השנים התמקצעתי ביכולת לשלב אוכל אותנטי עם טאצ’ עכשווי מפונפן שילוב מנצח שלא גורע מאף צד.”
15 דקות התהילה חסרות לך?
“ממש לא! הכל עניין של בחירה. הבנתי מיד בהתחלה כי התעשייה מאוד תובענית. הגיל, ואינטנסיביות החיים גרמו לתובנה היכן אני יכולה לבזבז את זמני (ולא להתפרנס) או להרוויח את החיים האמתיים שבחרתי לעצמי.”
הגדירי בקצרה את השופטים במאסטר שף:
“השף חיים כהן – הוא המאמא של התכנית, אפשר להתרפק ולהתפרק על הכתף שלו. הוא נתן לי הרבה ביטחון וכוח במהלך התכנית. לא אשכח כי באחת המשימות נתנו לנו לבשל דג בס (שעלותו 500 ₪) עם פרודוקטים יקרים. אמרתי בהפקה שב- 500 ₪ אני מבשלת ל- 4 שבתות. אייל שני כעס עליי שהורדתי לדג את הראש עניין שערער לי את הביטחון. בנקודת זמן זו חיים כהן ניגש אליי ואמר: “הייתי בטוח שתעשי מהדג קציצות.. תיצמדי לכישרון ולאמת שלך.”
כשהסתיימה התחרות, חיים כהן אמר לי: “כל המדינה אוהבת אותך, תישארי בעולם שלך – אוכל ביתי ואותנטי”. זה באמת מה שעשיתי למרות שהיום גיליתי את המטבח האיטלקי והאסייתי ונפתחתי למטבחים ועולמות חדשים. ברור לי שלא אקבל הזמנות להכין סושי אבל אנשים מבקשים ממני להכין מאכלים מפעם כחלק מגעגוע מאוד גדול.”
מיכל אנסקי – בעונה הראשונה מיכל הייתה בעולם שלה, היא לא ידעה איך “לאכול” תרתי משמע את הבשלניות המרוקאיות והמאכלים המזרחיים בשונה מהיום היא פתוחה ומקבלת באהבה והערכה את הכישרונות על סוגיהם.”
ישראל אהרוני – “לא השתתף בעונה הראשונה. ולמרות שהוא לא היה אני מאוד אוהבת ומעריכה אותו כבן אדם ושף, בכל מה שהוא נוגע נעשה ברמה הכי גבוהה. הדעות והערכות שלו בתכנית מדויקות, הוא מדהים.”
אייל שני – “למות עליו רק מהשפה שלו. אני מאוד מעריכה אותו ואת היצירתיות במסעדות שלו, איש נדיר.”
מבין הארבעה למי את מתחברת באישיות וכישרון הבישול והאוכל?
“חיים כהן ואהרוני כל אחד והשריטה הקולינרית שלו..”
דף הפייסבוק של סמדי פעיל וגדוש, השבוע העלתה תמונות וסרטונים מהיאכטה של אביבה פיבקו, משתתפת העונה הראשונה. לשאלה אם נשארו חברות ענתה: “בתחילה היא הייתה האויבת הכי גדולה שלי עם האוכל המפונפן שלה היא לא ידעה איך לאכול אותי. אחרי התכנית הרביעית הפכנו להיות החברות הכי טובות עד היום. בשבוע שעבר הוזמנתי ליאכטה שלה, בכוונתה לערוך ביאכטה אירועים קטנים כמו ימי הולדת וכו’. היום ממש במקרה אני מבשלת לאירוע ביאכטה דג בורי עם זיתים..”
ומשהו אחר, מה דעתך על העובדה שמדינת ישראל בספטמבר הולכת שוב לבחירות?
“הרווחנו עוד יום חופש..
אני חושבת שליברמן החריב את החגיגה. אני לא מאמינה שזה מה שהמדינה עברה ועוברת לתפיסתי, שום הנהגה לא תשנה את הקיים. אני בעד שלום ומאמינה שכל מה שקורה תלוי בנו כאזרחים. אם נתבכיין לא יעזור לנו, צריך לקחת אחריות ברמה האישית והלאומית. אני מתגעגעת למנהיגים של פעם. ברמה האישית אני מצרה על כך שאורלי לוי אבקסיס לא נכנסה לכנסת. הראייה והעשייה החברתית שלה מדהימה. היא הייתה צריכה להתחבר לאחת המפלגות ולהשפיע מבפנים, כפי שעשו אחרים בנט, יאיר לפיד, כחלון לא חסרות דוגמאות..”
שאלון קצר:
צבע אהוב במיוחד?
“ירוק וטורקיז”
שיר ישראלי?
“תעשי כל מה שאת אוהבת – גלי עטרי”
חריף או מתוק?
“אישית, מתוק אחרי חריף והפוך..”
מה הספציאליטה שלך בבישול?
“תבשילי קדרה עם בשר”
בישול או אפייה?
“בישול. על אף שאני מאוד טובה בבצקים..”
מאכל טעים שאכלת ולא את בישלת?
“ריזוטו סלק אדום שאכלתי במסעדת ‘התרנגול הכחול’ של שאול בן אדרת והיום אני גם מבשלת.”
ימין או שמאל?
“מרכז. אני בעד שלום וחושבת שערבים שחיים במדינה צריכים גם לקבל זכויות. מה שמעבר לגדר לא צריך לעניין אותנו זה בידיים שלהם.”
משפחה היא?
“אהבת חיי ובמקום הראשון.”
למי תרצי לבשל ארוחה מפוארת?
“לח”כ והשר לשעבר מאיר שטרית, אני מעריצה אותו ומתגעגעת למנהיגים בדמותו. פגשתי אותו לפני כמה שנים בשדה התעופה והתרגשתי כמו ילדה קטנה. הייתי שמחה לבשל עבורו ארוחה אותנטית!”
חלום שטרם הגשמת?
“אני רוצה להביא את כישרון המשחק שלי לידי ביטוי ב- 65 שנים שעוד נותרו לי.. למרות שאני משתתפת בימים אלו בהצגה מרוקאית בהרצה בשם ‘מהבולה’ שביים אריק משעלי. אני מאוד נהנית אבל בא לי עוד.”
נדמה כי לפני 10 שנים קבעת טרנד אופנתי עם הקשת והפרח הגדול בשערך?!
“טוב שאת זוכרת. חשוב שיזכרו מי הביא את הפרחים לתודעה (: הייתי ילדה תמימה מהפרברים בכלל לא ידעתי מה הפוטנציאל. היום אני הולכת עם בנדנות בכל הצבעים ומתאימה את הסינרים שלי לצבע הבנדנה כי מעולם לא אהבתי בגדי שף..”
לסיום מה את מאחלת לעצמך ולמדינת ישראל?
לעצמי אני מאחלת בריאות, אהבה ושמחה. אין על מדינת ישראל בכל מובן! מאחלת לכולנו להפיץ אהבת חינם.”
סמדי בומבה בחרה להתרחק מאור הזרקורים במודע, לאחר שהבינה מיד בהתחלה את כללי המשחק הנלווים ושמעה לעצתו של השף חיים כהן ונשארה – קרובה לעצמה. היא חוותה ברמה האישית נפילות מתח גם כלכליות ומאמינה שצריך לקחת אחריות ולהסתכל באופן חיובי על החיים.
אהבתי אז והיום את הפשטות והאותנטיות שלה. את היכולת לעשות את הבחירה האישית – לחיות חיים מלאי משמעות ועשייה בעשר אצבעות בזכות מי שהיא – ולבד. כעובדה, אופטימיות מייצרת אנרגיות טובות, שמחה וחיבורים – מה שמגדיר אותה.
מאחלת לה את מה שאיחלה לעצמה ויותר שתמשיך להאיר מטובה וכישוריה בכל הנתיבים בהם בחרה ועוד תבחר.
שבת שלום!
- 266שיתופים
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר