יום האישה הבינלאומי 2020
ראיון עם עופרה בטאט, יועצת לשיווין מגדרי במועצה האזורית מטה יהודה
מאת: אתי בן עמי
~~~
“אג’נדה היא מכלול של נושאים כחלק מתפיסת עולמו של אדם. אישה מעוררת השראה היא אימא שלי צביה דנין, כבר בשנות ה- 50 נלחמה על כך שנשים תכנסנה לוועד המושב בכדי להשפיע, משך השנים היא כיהנה בוועד המקומי וערכה שינויים מהותיים”
~~~
“במועצה מכהנים 10 ראשי אגפים (כולל ניב ויזל וסגניו, שלומי מגנזי ובני אלירז) ו – 9 מנהלות אגפים. כמו כן, מכהנים 19 ראשי מחלקות ו-21 ראשות מחלקות. נתונים אלה מוכיחים באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי בהנהלה הבכירה ובהנהלה תחתיה ישנה מגמה שיוונית אשר מקדמת נשים”
~~~
“חשוב שבפועל נשים ייקחו חלק בהנהגות היישובים ובכל התפקידים. נוכחות נשית במוקדי קבלת ההחלטות הינה קריטית בעיניי”
עפרה בטאט, לפני כמה חודשים חגגה יומהולדת 60, מתגוררת במושב אורה, דור שני למייסדי המושב. אם ל- 4 ילדים וסבתא ל- 2 נכדים. עובדת המועצה כ- 37 שנים מימי מאירק’ה ויזל, החלה כמזכירת הועדה לתכנון ובניה (שעוד הייתה בחיתוליה) וכיום עובדת מינהל וזכאות באגף הרווחה והשירותים החברתיים. לפני כ- 5 חודשים נבחרה במכרז לכהן כיועצת ראש המועצה לשוויון מגדרי. בנוסף, פעילה חברתית במרחב המועצתי.
לרגל יום האישה שחל החודש, ראיון חשיפה ראשוני על תפקידה החדש, אני מאמין שלה ועל העתיד לבוא.
מה האג’נדה האישית שלך בנושא שיווין מגדרי?
“אג’נדה היא מכלול של נושאים כחלק מתפיסת עולמו של אדם. אישה מעוררת השראה בעיניי היא אימא שלי – צביה דנין, שכבר בשנות ה- 50 נלחמה על כך שנשים תכנסנה לוועד המושב בכדי להשפיע, משך השנים היא כיהנה בוועד המקומי וערכה שינויים מהותיים.
לתפיסתי, ישנה חשיבות רבה לפעול למען שוויון הזדמנויות בין נשים וגברים, כדי שבחברה הישראלית ככלל לנשים יהיו הזדמנויות שוות בתחומים רבים: בפוליטיקה, עבודה ופיתוח קריירה, לימודים, צה”ל, בית הספר, גני ילדים ובכל מקום במרחב המועצתי בפרט. אפעל במסגרת תפקידי בכדי שנשים רבות תושבות המועצה יצטרפו למהלך זה וייקחו חלק בעשייה שהתחלנו תוך חיבור נשים ממגוון קבוצות והקהילות השונות.
חשוב לי שנגדיל את מספר הנשים היושבות סביב שולחן קבלת ההחלטות בכל התחומים והדרגים לחולל שינויים משמעותיים. בימים אלה המועצה מפתחת תכנית מנהיגות להכשרת תושבות המועצה, בשיתוף מועצת הנשים שהוקמה לאחרונה – הכרה בתרומת נשים לחברה על פי תפקידן והישגיהן ולא על פי ראיה מגדרית.”
האג’נדה שלך מתכתבת עם תפקידך הרשמי במועצה?
“כמובן. חלק מתוכנית ההכשרה המיועדת לעובדי/ות המועצה, נתמקד בהטמעת חשיבה מגדרית בכל תחומי העבודה. כלומר, אין תחום בו לא ניתן להתבונן באמצעות משקפיים מגדריים. בהתאם לכך, אנחנו נכוון את כלל הפעילויות על פי המטרות והיעדים שהצבנו בתחום קידום השוויון המגדרי.”
שתפי על הנעשה בעבר (אם נעשה) ועל העתיד לבוא בתחום זה
“בעבר התקיימו סדנאות והרצאות בתחום. היום, בכל הרשויות נרשמת צמיחה והתפתחות של תפקיד ספציפי זה, כך במטה יהודה נמקד את הפעילות במועצה ונפעל בשני מישורים:
במישור הפנים-מועצתי– החלטנו השנה למקד את העשייה בארבעה אגפים: מינהל החינוך, אגף הרווחה והשירותים החברתיים, מחלקת תרבות והאגף האסטרטגי. בראש ובראשונה, חשוב לנו להעלות את מודעות העובדים בכל האגפים לנושא, אנחנו מכוונות לכך שכל אגף יטמיע את הנושא בפעילות היומיומית שלו ובקביעת מדיניות האגף באופן כללי.
במישור החוץ-מועצתי, הקמנו מועצת נשים על טהרת נשות מטה יהודה מכל היישובים והקהילות המתכנסת אחת לחודש. נשים רבות נרשמו לצוותי פעולה ובראש כל צוות מרכזת אחת מנשות הקבוצה. בחודשים האחרונים בדקנו את צרכי הנשים בישובים וכיצד ניתן לעבוד בשיתוף פעולה עם אגפי המועצה. לצורך כך, הקמנו צוותי עבודה ולשנת הפעילות הקרובה בחרה מועצת הנשים לקדם שלושה תחומים: תחום התעסוקה, מנהיגות וחינוך.”
מה היחס במספרים בין נשים וגברים עובדי המועצה ובתפקידים הבכירים?
“כיום במועצה מכהנים 10 ראשי אגפים (כולל ניב ויזל וסגניו: שלומי מגנזי ובני אלירז) ו – 9 מנהלות אגפים. כמו כן, מכהנים 19 ראשי מחלקות ו-21 ראשות מחלקות. נתונים אלה מוכיחים באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי בהנהלה הבכירה ובהנהלה תחתיה ישנה מגמה שיוונית אשר מקדמת נשים.”
תפקיד מנכ”ל המועצה אויש לראשונה והיסטורית בידי אישה האם יש שינוי גישה ותפיסה?
“בהחלט, יעל אברמן-טאובין, הביאה לתפקיד אג’נדה מגדרית ברורה, אותה היא מקדמת בכל התחומים בעבודת המועצה, על ידי התייחסות לתחום בסדר עדיפות גבוה, כולל העלאת מודעות בתוך הארגון, מפגשים עם תושבות המועצה, תקצוב בהתאם לצרכים ועוד.”
נציין כעובדה, כי מנכ”לית המועצה עסקה במגדר במרחבי המועצה טרום כניסתה לתפקיד כחלק מקידום תחומים שברמה האישית חשוב לה לקדם בתחום שוויון מגדרי.
היחס בין חברות מליאה לחברי מליאה השתנה לטובה בבחירות האחרונות (והכל יחסי) האם במועצה פועלים לקידום נשים להיות חלק ממקבלי ההחלטות?
“כמובן! אחד הנושאים שאנחנו מקדמות יחד עם מועצת הנשים במועצה. חשוב שבפועל נשים ייקחו חלק בהנהגות היישובים ובכל התפקידים. נוכחות נשית במוקדי קבלת ההחלטות הינה קריטית בעיניי. כפי שציינתי קודם חשוב שתהייה נקודת מבט נשית בכל תחום. אם נשים לא יהיו במוקדי קבלת ההחלטות קולן לא יישמע ויתכן שכתוצאה מכך יתקבלו החלטות שאינן נכונות עבור נשים או שלא נלקחו בחשבון הצרכים שלהן.”
במסגרת חודש האישה הבינלאומי מתוכנן אירוע משותף בין נשות בית שמש ומטה יהודה, כיצד את רואה את השת”פ?
“אני שמחה על החבירה המשותפת שלנו עם בית שמש. זו פעם ראשונה שאירוע מסוג זה יתקיים. ישנם נשים מדהימות ומובילות במטה יהודה ובבית שמש, חשוב שניפגש ונשתף פעולה לטובת קידום הנשים בכל האזור.”
עד לרגע כתיבת שורות אלו, אמור היה להתקיים אירוע משותף אולם, לצד ההנחיות לא לקיים אירועים המוניים סביב נגיף הקורונה האירוע נדחה למועד לא ידוע. אולם, הרציונל סביב השותפות חשוב.
מה בסדר העדיפות שלך חשוב ודחוף לקדם בנושא מגדר?
“חשוב לי לעודד נשים להראות נוכחות בצמתי קבלת ההחלטות, שהן ייקחו חלק במהלכים המשפיעים עליהן ועל הקהילות מהן הן מגיעות, למען חברה טובה ושוויונית יותר. אני מזמינה כל אחת ואחת להצטרף במידת יכולתה בכלל המסגרות, בין אם בוועדי ההורים, וועדי ישובים, חברות מליאה ותפקידים פוליטיים מקומיים וארציים.”
ניב ויזל, ראש המועצה בקמפיין הבחירות שלו הצהיר ועודד למעורבות והתמודדות נשים לעשיה במועצה, כיצד זה בא לידי ביטוי בפועל?
“ראשית, ראש המועצה דאג לאייש את תפקיד מנכ”לית המועצה באשה שפעלה רבות טרם בחירתה לטובת החברה במועצה בכלל ולקידום נשים בפרט. כמו כן, תפקידים בכירים רבים במועצה מאוישים על ידי נשים וראש המועצה מכוון לקידום נשים בכל רמות הארגון. שנית, ראש המועצה נותן רוח גבית לכל התוכניות אותן אנחנו פועלות לקדם בצורה מעוררת השראה.”
לתפיסתך, מה צריך לקרות בכדי שיתממש שינוי תפיסה בחברה הישראלית בשיווין בין המינים?
“ברמה הפרטנית – שכל אחת ואחד מאתנו יפעיל חשיבה מגדרית בחיי היומיום, כך שתחום זה יבוא לידי ביטוי בכל המערכות עד הרמה הארצית במערכת המשפט, אקדמיה, כנסת ישראל, מערכת החינוך, צה”ל ובעוד גופים משפיעים ומובילים.”
מה את מאחלת לעצמך בתפקיד?
“אני מקווה ומאמינה שאצליח לחולל שינוי אמתי במועצה בכל הקשור לחשיבה מגדרית ובכלל שנצליח לקדם שיתופי פעולה נרחבים במועצה, בישובים המגוונים ומחוצה לה. מאחר ואני מאמינה גדולה בשיתופי פעולה, אפשרי לעשות לבד אך ביחד זה מחלחל למקומות רחבים ורבים יותר. בארגון אני מאמינה שעם ההבנה לעומק של משמעות המגדר שמתכתבת עם המציאות נושאים רבים יקודמו לכדי שינוי ועשיה משמעותית.”
שאלון קצר:
שיווין מגדרי הוא:
“שינוי תפיסה וחשיבה”
נשים הן:
“תותחיות”
צבע אהוב?
“טורקיז”
ספר שקראת לאחרונה?
“מוקף באידיוטים” מאת ד”ר תומס אריקסון”
משפט מעורר השראה?
“כשפועלים לבד מגיעים מהר, כשפועלים ביחד – מגיעים רחוק”
הכוח הנשי במטה יהודה הוא?
“נשים עם עוצמה”
אישה מעוררת השראה?
“מרים פרץ, באמצעותה ניתן להבין שגם מתוך השכול והכאב הגדול ניתן להאיר את העולם”
שיר ישראלי אהוב במיוחד?
“כל שיר של שלמה ארצי”
המקום היפה ביותר במטה יהודה?
“היקבים במטה יהודה”
מאמאנט הן?
“נשים מעוררות השראה”
מאכל אהוב?
“סלט ירקות”
עופרה בטאט היא?
“מנהיגה”
מה מרגש אותך?
“חיבוק של אימא”
~~~
עופרה היא שילוב של שורשיות וקידמה, שורשיה נטועים בעשייה ואהבת האדם תוך הבנה שהחברה הישראלית בתהליך התפתחות מתמיד. היא דוגמה לאישה צנועה ופעילה, עשייתה מרשימה ולא מוחצנת. הפרויקטים בהם היא פועלת באים לידי ביטוי בעשייה מוצלחת. היא אמנם רק כמה חודשים בתפקיד אולם, היא רואה למרחקים ארוכים. יאמר לזכות מנהלת האגף לרווחה וקהילה דפנה בירן-אשתר שהמליצה ודחפה אותה להתמודד על תפקיד היועצת לשוויון מגדרי – אחוות נשים מנהיגות במיטבה!
נאחל לעופרה הצלחה בתפקיד לרגל יום האישה שחל החודש ולאורך כל השנה!
- 170שיתופים
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר
עופרה יקרה. ריגשת אותי בראיון. בהצלחה. התפקיד הבא שלך הוא בכנסת במקום גילה גמליאל.