
האיר את החושך
מאת: אתי בן עמי
ראיון מעורר השראה עם השף ירון איילו, תושב בית שמש, על השינוי הדרמטי שערך בחייו, מנער בסיכון שריצה 3 מאסרים בכלא. על אמונה, תשוקה לאוכל, שילוב בין מטבחים ואינטרפרטציה מעניינת למטבח האתיופי לצד המאכלים המסורתיים, למי היה מבשל ארוחת מלכים, אהבתו לתמר ועוד.
ירון איילו:
“באופן מוזר, הקורונה עשתה לי רק טוב. בזכות הקורונה האירועים הצטמצמו והפכו לאירועים קטנים כמו חתונות או בר/ת מצוות בבתים פרטיים ובגינות. בתקופה זו קיבלנו פוש רציני”
~~~
“התחלתי לעבוד באולמי ‘אמרלד’ השף אייל מרציאנו, לקח אותי תחת חסותו הוא לימד אותי את רזי העבודה שם מצאתי את האהבה והייעוד שלי בחיים.”
~~~
“כל אדם שרוצה לעשות שינוי בחיים יכול לעשות אותו וממש לא משנה מה הוא עבר – כל אחד יכול! אני תמיד אומר לא צריך לחכות להזדמנויות – ייצר אותם.

ירון אילו, 30, תושב בית שמש, נשוי לתמר, בת מושב ישעי, בן בכור מבין 4 אחים, עלה לארץ מאתיופיה עם משפחתו בשנת 98′ למרכז קליטה ‘חצרות יוסף’ בנהריה, לאחר שנתיים הגיעו להתגורר בבית שמש ברחוב הנרקיס. אילו למד בביה”ס היסודי ‘לוין’ ובחטיבת הביניים בביה”ס ‘שייבר’, לאחר שנה נשר מהלימודים.
“באותה תקופה עשיתי הרבה שטויות, גדלתי בסביבה בעייתית, לא אהבתי מסגרות כך שהדרך הייתה קצרה וסלולה להסתבך. בגיל 18, ישבתי שנה בכלא על עבירות סמים ואלימות, לאחר שהשתחררתי נכנסתי שוב לשנה נוספת (סמוך לעלייה לתורה של אחי הצעיר). אחרי “השחרור” מהכלא היה לי קשה להשתקם, באותם ימים, הכרתי את תמר שניסתה לעזור לי ללכת בדרך הנכונה ושוב חזרתי לסיבוב נוסף של מאסר למשך 8 חודשים על נהיגה ללא רישיון. אחרי המאסר האחרון החלטתי לקחת את עצמי בידיים ולשנות גישה וחברה. עבדתי בכל עבודה מזדמנת שטפתי כלים במסעדה, סידרתי מדפים בסופר, עבדתי בקצביה רק בכדי למלא את החלל ולהיות עסוק. כשעבדתי בשטיפת כלים ‘בקפה רימון’ עזרתי מפעם לפעם לשף בחיתוכים והכנות והבנתי שזה מאתגר ליצור מנה מאפס. חשתי התרגשות שלא הכרתי קודם וביקשתי לעבור לעבוד במטבח. השף נתן לי הזדמנות כשראה שיש לי תשוקה. לאחר סיום העבודה בקפה רימון התחלתי לעבוד באולמי ‘אמרלד’ השף אייל מרציאנו, לקח אותי תחת חסותו הוא לימד אותי את רזי העבודה שם מצאתי את האהבה והייעוד שלי בחיים. אני כל כך אוהב את אייל ואת שלום מויאל הבעלים הם אנשים מדהימים ואני מאחל להם שיצליחו תמיד כי ממש מגיע להם. לאחר שנתיים באמרלד הרגשתי רע וחליתי באי ספיקה ורידית ברגליים ונאלצתי להפסיק לעבוד משך חצי שנה. לאחר ההחלמה התחלתי לעבוד בקצביה של חברת קייטרינג ולאחר שלושה חודשי עבודה בעל הבית הבין שאני מאוד אחראי ורציני בעבודה והציע לי להחליף את השף הראשי. עשיתי שם כמעט הכל שימשתי כקניין, שף, שוטף כלים וכל מה שנדרש מאחר והתייחסתי לעבודה כאילו זה העסק הפרטי שלי.
לאחר שנתיים בקייטרינג הבנתי שיש לי את זה והתחלתי בקטן לעשות קייטרינג לאירועים פרטיים, הלקוחות מאוד אהבו את מה שאני עושה וזה היה השלב שהחלטתי לצאת לדרך עצמאית. אני חייב להודות שהיה לי מזל גדול כל האנשים שפגשתי כאשר החלטתי לקחת אחריות על חיי ולהשתנות העצימו ותמכו בי מאוד. תוגמלתי בשכר גבוה ובניהול – לא מובן מאליו כלל.”
ספר על המאכלים מבית אימא
“גדלתי על אוכל אותנטי של העדה האתיופית, בכל שבוע חיכיתי לשישי שבת לאכול את האוכל המיוחד והכי טעים של אימא שלי. היום גם אני מבשל אוכל אתיופי אבל, שדרגתי אותו למקומות אחרים..”
מנער בסיכון בעייתי שהסתבך וישב בכלא, ספר על נקודת השבר והמפנה בה החלטת לעשות שינוי?
“אני זוכר שאימא שלי – נכה בכיסא גלגלים הגיעה לבקר אותי בכלא בבאר שבע, חשבתי על הנסיעה שלה באוטובוס משך שעתיים ועל ההמתנה שלה שעה נוספת בכניסה לכלא, הסתכלתי עליה בעצבות גדולה שהשתלטה עליי – ונשברתי! זה היה רגע מכונן שהחלטתי לעשות שינוי, חשבתי עם עצמי אם יקרה להורים שלי משהו לאן אגיע ולאן זה ייקח את כל המשפחה שלי?!”
תמר אשתי היקרה
“לתמר אשתי האהובה אני חייב כל כך הרבה, היא העוצמה והתמיכה הכי גדולה שלי. היא מעולם לא הרימה ידיים בכל מה שקשור אליי. בכל שבוע הייתה באה לבקר אותי בכלא מבלי להתייאש, היא האמינה בי ובפוטנציאל שאני בעצמי לא ראיתי. תמר וההורים שלי היו ועודם המשענת שלי ויאמר לזכותם שפעם אחר פעם כאשר נפלתי הם הרימו אותי ללא התניות. זה הרווח האמתי שלי בחיים.”
שתף את הקוראים על תחום ההתמחות והמטבח שלך
“חברת הקייטרינג FOOD CHEFבבעלותי מציעה מטבח ישראלי רחב ומגוון הכולל בשרים, דגים ופסטות לצד, מטבח אתיופי משודרג עם אינטרפרטציות למנות שחיברתי בין שני המטבחים ובהתאמה ללקוחות. זה ישמע מוזר אולם, אף פעם לא למדתי באופן רשמי טבחות או לימודים גבוהים, כל הניסיון והידע שרכשתי – תוך כדי תנועה ועבודה. ברגע שקיבלתי את המנדט להיות שף של מקום הבנתי שאני טוב בתחום. כשאני שומע את הלקוחות שלי מרוצים מהאירועים שאנחנו מוציאים זה הרווח האמתי שלי הרבה מעבר לשכר הכספי.”
מה בית שמש בעבורך?
“בית שמש היא הבית שלי מגיל 7 אחרי שעלינו לארץ, החיים שלי מתנהלים בה. בית שמש היא מקום חמים ונעים שכולם מכירים את כולם. אני אוהב את בית שמש מכל בחינה, עמדו בפניי לא מעט אופציות לעזוב את העיר ובחרתי לחיות פה.”
מה אתה אוהב לאכול?
“שניצל וקוסקוס!!
אני יכול לערוך אירועים הכי מפוארים ולחזור הביתה רעב ולהיזכר שלא אכלתי משך כל היום ולאכול בלילה כריך עם חומוס או טונה. בעבודה יש לי תחושת שובע כי כל היום אני סביב אוכל.”
כיצד הלקוחות מגיעים אליך?
“בעבר וגם היום אני עושה פרסום בפייסבוק אולם, העבודה האמתית עוברת מפה לאוזן ומאירוע לאירוע. אני יכול להגיד בגאווה ושמחה שבכל אירוע אנחנו מקבלים הזמנות וסוגרים אירועים. זו אינדיקציה הכי טובה אם אורח שהשתתף באירוע שלנו ויצא מרוצה, ובחר בנו זו המחמאה הכי גדולה שאפשר לקבל.
בחודש הבא יש הוזמנו לערוך אירוע בקיסריה ל- 60 איש, זה בהחלט מרגש ומחמיא. הדבר הכי חשוב עבורי הוא השירות עליו אנחנו שמים את הדגש והוא מעל הכל. הלקוחות מבינים מהרגע הראשון שאנחנו מחויבים ורציניים ובאותו היחס רמת האירוע. באופן אישי, אני מתייחס לכל אירוע כאילו הוא האירוע הפרטי שלי מבלי לדלג או חלילה לפספס אפילו לא פרט קטן ביותר. תחושת הביטחון שאנו נותנים ללקוחות היא שאפשר לסמוך עלינו בכל המובנים והוא עושה את כל ההבדל ומייצר עבורנו אירועים בשוטף.”

מה המנה הכי שווה של ירון איילו?
“אסאדו עם עצם מפורק ששהה במעשנת משך 12 שעות מעליו רוטב צ’ימיצ’ורי ואננס. אנחנו מגישים את המנה כפלטה מרכזית בשולחן במגש עץ ענק וזיקוקים, זו מנה שבאופן גורף כולם אוהבים במיוחד.”
בשרי או חלבי?
“אני איש של בשר!! נדמה לי שלא כולם יודעים אבל העדה האתיופית לא קונה בשר בסופר או בקצביות, אנחנו נוהגים לשחוט את מה שאנחנו אוכלים אצל שוחט מקצועי. כך שחלבי פחות מדבר אליי..”
כיצד השפיעה הקורונה על העסק שלך?
“באופן מוזר, הקורונה עשתה לי רק טוב. בזכות הקורונה האירועים הצטמצמו והפכו לאירועים קטנים כמו חתונות או בר/ת מצוות בבתים פרטיים ובגינות. בתקופה זו קיבלנו פוש רציני. הפכנו גם ליצירתיים ברוח הימים האלו ובתקופת הסגר עשינו משלוחים להמבורגרים ובגטים טובים. בינתיים, עוד לא חזרנו לשגרה ולשמחתי אנחנו עובדים. כשאירועים גדולים התבטלו לנו היינו חייבים להמציא את עצמנו מחדש בכדי לעבוד אז גם take away בא בחשבון. ברוך ה’ יש לנו בכל שבוע כמה אירועים ואנחנו עובדים מצוין, אני מקווה שמגמה זו תמשך בעתיד. ומקווה שכל המשק יחזור לעבודה כי מה שקורה לעסקים מאוד מעציב.”

למי היית רוצה לבשל ארוחת מלכים?
“גורדון רמזי!! אני מעריץ אותו כאדם שהגיע רחוק ושואף להגיע הכי קרוב אליו. הגישה שלו והיחס שהוא נותן לפרודוקטים ובאופן שהוא גורם לעובדים שלו להוציא מנות משובחות, לאכול אותם ולהגיד WOW עושה לי את זה. הוא מלך בכל מובן!”
איך הקשר עם ההורים שלך היום?
“מצוין. ההורים שלי מעורבים בכל דבר שאני עושה, אני יכול להגיד שעכשיו אני גורם להם אושר ונחת. אימא שלי מתקשרת אליי בשעה 02:00 בלילה לשאול איך עבר האירוע. מלבד זה, תמר ואני מארחים את המשפחה שלי לאכול בשרים על האש ותמיד כיף לנו ביחד.”
מודל לחיקוי בתחום הקולינריה?
“כפי שציינתי קודם גורדון רמזי, הייתי מת לדעת מה הוא יחשוב על האוכל שלי? הכי הגיוני שאבשל עבורו כמודל לחיקוי שלי. למרות שלא למדתי טבחות הלכתי לאודישנים לפני 3 שנים של משחקי השף ועברתי את כל המיונים אבל, לא יכולתי להשתתף בגלל שבאותה תקופה חליתי ברגליים ונאלצתי לפרוש. זו הייתה מחמאה גדולה עבורי.”
אתה מעסיק עובדים?
“בוודאי. אחי בני הוא הסו-שף שלי, הוא למד להוציא אירועים לבד בימים שיש לנו שני אירועים באותו יום. ביחד אנחנו עושים את כל ההכנות לקראת כל אירוע, הוא יד ימיני והמחליף שלי. מאיה אחותי הקטנה עוזרת לנו בהכנות, עורכת, מגישה וממלצרת. גבריאל עובד אתנו בערבים ואקסטרות, סלומון טקה הוא צלם תדמית והאירועים שלנו, הוא אחלה בן אדם ומוכשר כמו שד. אושר הוא הנהג הקבוע שאחראי על הסידורים ומנייד את הציוד מאירוע לאירוע. וכמובן, תמר אשתי היקרה משמשת כמנהלת אירועים ומארחת והיא הכתובת לכל עניין. אני מודה שהצוות שלנו מצוין ונותן שירות לעילא ולעילא.”

ממרום גילך והניסיון שצברת בחיים, מה האני מאמין שלך?
“כל אדם שרוצה לעשות שינוי בחיים יכול לעשות אותו וממש לא משנה מה הוא עבר – כל אחד יכול! אני תמיד אומר לא צריך לחכות להזדמנויות – ייצר אותם. השאיפה הגדולה שלי לפתוח מסעדה בחו”ל שאנשים יבואו לאכול את הטעמים המיוחדים שלי! הבנתי שהחיים קצרים וחבל לבזבז אותם לריק וחוסר עשיה. אין אדם בעולם שאין לו יכולות ושאיפות, אם רוצים אפשר להגיע הכי רחוק שאפשר. צריך לעבוד, להתמיד ולהאמין שאפילו השמים הם לא גבול. הכל אפשרי אם רוצים.”
ערב בשר יין ובירה FOOD CHEF
אילו עורך מעת לעת קונספט של ערבי בשר, יין ובירה במתחם ייעודי במושב ישעי, אירועי בוטיק בקונספט של מסעדה באווירה אחרת, שעתיים קסומות של אוכל משובח, מוסיקה טובה, יין ובירה תוצרת הארץ. בתפריט: 15 סוגי בשרים איכותיים וסלטים משובחים. המחיר נע בין 250-500 ₪ לאדם בהתאמה לתפריט.
שירותי קייטרינג אף הם בהתאמה לגודל ואופי האירוע בתפריט מנה ראשונה, עיקרית וקינוח, המחירים נעים בין 180-350 ₪.
מוזמנים לעקוב אחר הפרסומים בפייסבוק ובאינסטגרם – FOOD CHEF
להזמנות חייגו – 052-2307018 – ירון איילו
~~~
לירון איילו נחשפתי לפני כמה שבועות כאשר ערך ארוחת המבורגרים ופינוקים משובחת לבני הנוער במרכז הקהילתי לב העיר – זינמן ולאחריו, ראיון בטלוויזיה הקהילתית ‘בעקבות השמש’. הנכונות לשמח את בני הנוער והנתינה המוחלטת שלו כובשים.
הריאיון נערך בגינת ביתו ברח’ עמק הזיתים בבוקר בו השמש ליטפה ושימשה תפאורה נעימה במיוחד לדברי הטעם ולצניעות בהם סיפר את סיפור חייו המורכב והמרגש.
איילו מעורר השראה. הנחישות והדבקות במטרה איתם הוא נלחם בכדי להצליח לנהל חיים נורמטיביים ואת העסק – אינם מובנים מאליהם. הכרת הטוב להוריו ורעייתו תמר מרגשים מאוד. שאיפותיו והאמונה ביכולות שלו הם שעושים ויעשו את ההבדל. יש לו תכניות גדולות חלקן פרקטיות לעתיד הקרוב וחלקן יתממשו בעתיד הרחוק – תעקבו אחריו.
וברוח החג ניתן לומר נס גדול קרה פה!
שבת שלום ומבורך!



- 0share
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר