יום האישה הבינלאומי 2020
רינה הולנדר, סגנית רה”ע ממונה על קידום מעמד האישה:
“קידום מעמד האישה הוא בנשמתי”
~~~
“בית שמש היא עיר שעלתה לכותרות בשנים האחרונות פעמים רבות על רקע צמצום זכויותיהן של הנשים במרחב הציבורי. אנחנו עושות הרבה מאד מאמצים בכדי לשנות תדמית זו. ככל שיותר ויותר נשים תצטרפנה לעשיה הציבורית- וככל שנשים תיכנסנה למעגל מקבלי ההחלטות בעירייה, כך נראה שינוי באופן טבעי וללא מאבקים”
~~~
“בית שמש משופעת בנשים מדהימות. במשך השנים, בכל תחום בו פעלנו – ולאו דווקא בתחומים “נשיים” הנשים הן אלה שנעמדו בחזית העשייה. יש לנו נשים מקומיות הפועלות בזירה הארצית ואף הבינלאומית נגד הדרת נשים. נשים שפעלו למען שינוי השלטון בבית שמש”
~~~
עו”ד רינה הולנדר, אקטיביסטית, פעלה לאורך השנים יחד עם תושבים רבים שאכפת להם בנושאים שעל סדר היום הציבורי שנדרשו טיפול ושינוי כולל נושא הדרת נשים. מונתה לראשונה לפני כחמש שנים לחברה במועצה הדתית ופעלה רבות למען נשים ואירועים לכלל נשות העיר. כשנה לפני הבחירות עם התפטרות חבר מליאה היא מונתה לחברת מועצת עיר. לקראת הבחירות המוניציפאליות האחרונות התמודדה בסניף ‘הבית היהודי’ ונבחרה לאישה הראשונה המשמשת כיו”ר מפלגה.
בבחירות המוניציפאליות האחרונות ‘הבית היהודי’ תמך בעליזה בלוך לראשות העיר, עם זכייתה של בלוך בבחירות ובמסגרת המו”מ הקואליציוני, הולנדר מונתה לסגנית רה”ע בית שמש.
ראיון עם עו”ד רינה הולנדר במסגרת יום האישה הבינלאומי שחל לאורך החודש.
רינה הולנדר, 50, עו”ד במקצועה, תושבת בית שמש מזה 28 שנה, נשואה למשה, אימא ל- 5 ילדים, סבתא לנכדה. בעלת משרד עו”ד בבית שמש, מכהנת כסגנית ראש העיר. במסגרת תפקידה בעירייה ממונה על אגף הרווחה, הספריות, יו”ר ועדת כספים וממונה על קידום מעמד האישה.
כיו”ר מפלגה וסגנית רה”ע בחרת להיות ממונה על מעמד האישה, מניחה שלא במקרה?
“נושא העצמה נשית קרוב לליבי. משך שנים רבות פעלתי בבית שמש – הן כפעילת ציבור והן כאשה ראשונה שכיהנה כחברה במועצה הדתית בעיר למען נושאים שונים המעניינים נשים, למען חיזוק נשים בתחומים שונים ולמען קידום נשים בתחומי עשיה שונים במרחב הציבורי והחברתי. כילדה וכנערה, לא הרגשתי מוגבלת בשל המגדר שלי. אך עם השנים נחשפתי לעוד ועוד נשים ‘שתקרת הזכוכית’ חסמה אותן מהתקדמות בתחומים שונים. במקביל, הדרת הנשים מהמרחב הציבורי בבית שמש הלכה ותפסה תאוצה. נשים ששימשו בתפקידים בכירים בתקופתו של דני וקנין הוחלפו בגברים, ולאט לאט הקול הנשי כמעט ונדם בעיר. מיד לאחר הבחירות ביקשתי להיות ממונה על תחום זה. קיבלתי סמכויות נרחבות במסגרת המו”מ הקואליציוני- אך התחום של קידום מעמד האישה הוא בנשמתי.”
מה האג’נדה האישית שלך בנושא שיווין מגדרי?
“הקב”ה ברא זכר ונקבה – והעולם איננו יכול להתקיים ללא שני המינים. חברה בה קולה של האישה איננו נשמע, היא חברה חסרה. אני מאמינה בזכות האישה לבחור מה רצונה לעשות בחייה ובחובה של החברה לכבד את בחירתה. אמנם נשים רבות מגיעות כיום לעמדות בכירות בתחומים שונים, אך זה לא תמיד קל. ישנן נשים רבות עוד יותר שלא זכו לכך למרות שהיו רוצות. ככל שנעניק לנשים כלים להתקדם בתחומי תעסוקה וחברה כך נקדם את החברה כולה. ככל שנשים תקבלנה כלים לפיתוח כישוריהן, כך נעשיר את העולם בעוד קולות וכוחות. אני מאמינה מאד בשיתוף פעולה בין נשים עבור נשים ובכך ששינוי חברתי מגיע מהנשים. רואים את זה בהרבה צמתים בהיסטוריה של עם ישראל ובכלל – דוגמא מענייני דיומא היא אסתר המלכה אשר בזכותה חגגנו השבוע את חג פורים.”
האם האג’נדה שלך מתכתבת עם תפקידך כממונה על שוויון מגדרי בעיריית בית שמש?
“בית שמש היא עיר שעלתה לכותרות בשנים האחרונות פעמים רבות על רקע צמצום זכויותיהן של נשים במרחב הציבורי. אנחנו עושות הרבה מאד מאמצים בכדי לשנות את תדמית זו. ככל שיותר ויותר נשים תצטרפנה לעשיה הציבורית- וככל שנשים תיכנסנה למעגל מקבלי ההחלטות בעירייה, כך נראה שינוי באופן טבעי וללא מאבקים. גם כיום, למרות שישנה ראש עיר וסגנית שהן נשים, מועצת העיר מורכבת מ-19 גברים ו-2 נשים בלבד.”
שתפי על הנעשה בעבר (אם נעשה) ועל העתיד לבוא בתחום זה?
“בשנה שעברה הפעלנו מנעד רחב של תוכניות בתחומים שונים. אשתף בכמה דוגמאות: קיימנו קורס הנהלת חשבונות לנשים אשר הכשיר 20 נשים במקצוע נדרש.
קיימנו קורסים ליזמות עסקית, הקמנו מועדון לנשים יוצאות איראן, מועדון שהוא פרי יוזמה של תושבת העיר ואשר נוחל הצלחה גדולה מאד.
קיימנו סדנאות להגנה עצמית במתנסים השונים, קורסים לניהול תקציב ביתי בכמה שפות, לצד פעילות פנאי כמו: טיול בעקבות נשים בירושלים, ערב עם הזמרת אודהליה ברלין ואימהות הנערים החטופים, פעילות לציון יום המאבק באלימות נגד נשים ועוד ועוד.
המשותף לכל היוזמות- השתתפות רחבה של נשים ממגזרים שונים ומשכונות שונות וכן, שיתופי פעולה עם מחלקות וגופים שונים. אני מאמינה בשיתופי פעולה כערך וכדרך להרחיב את מעגלי העשייה. יחד עם מנהלת הפרויקטים בלשכתי – אורנה נחמני, אנחנו מצויות בתקופה זו בתהליך יצירת פורום נשים עירוני – ומתכננות להציע קורס מנהיגות נוסף בהקדם. הפורום יבצע פרויקטים שונים הקשורים לנשים. השנה אנחנו מתכננות לעסוק בתחומים נוספים הנוגעים לנשים וכדאי לעקוב..”
להיות אישה יחידה (מלבד רה”ע) בזירה הפוליטית ובמליאת מועצת העיר, כיצד זה מרגיש?
“אני חייבת להודות שזה לא תמיד קל. זה מועדון גברי שהכניסה של נשים אליו איננה קלה כלל. בלשכה שלי עובדות 2 נשים מדהימות, אורנה נחמני, מנהלת הפרויקטים ואתי קורן, מנהלת הלשכה וכאשר אני נמצאת שם, אני מרגישה מצוין בזכותן. אני מקווה שבקדנציה הבאה נראה נשים נוספות מצטרפות לשולחן העשייה וקבלת ההחלטות. דווקא בתחום המוניציפלי חשוב מאד שנקודת המבט הנשית תבוא לידי ביטוי סביב השולחן. הרבה תחומים שנחשבים “נשיים” יוכלו לקבל יותר ביטוי.”
כאקטיביסטית בעיר בית שמש מה את יכולה לומר על כוחן של נשים בעיר?
“בית שמש משופעת בנשים מדהימות. במשך השנים, בכל תחום בו פעלנו – ולאו דווקא בתחומים “נשיים” הנשים הן אלה שנעמדו בחזית העשייה. יש לנו נשים מקומיות הפועלות בזירה הארצית ואף הבינלאומית נגד הדרת נשים. נשים שפעלו למען שינוי השלטון בבית שמש. גם במה זו- פורטל ‘אתיקה’ – היא דבר ייחודי לבית שמש והאזור. עוד דבר ייחודי לעיר הוא שיתופי הפעולה והאחווה בין הנשים השונות מהמגזרים השונים.”
שתפי על פעילות מועצת נשים בעיריית בית שמש?
“לפני מספר חודשים התחלנו בהליך של הקמת מועצת נשים בעיר. יצאנו בקול קורא לכל נשות העיר המעוניינות בכך להצטרף לסדנת הקמת הפורום. כיום, משתתפות נשים מכלל המגזרים והשכונות. אורנה נחמני מנהלת את הפורום. כעת הנשים נמצאות בשלב בחירת הפרויקטים הראשונים אשר הן תיצורנה למען נשות העיר. בהמשך נפעל לביסוס המועצה כגוף עירוני רשמי אשר יוביל עשייה נשית בעיר.”
נושא הדרת נשים מהמרחב הציבורי כולל שלטי חוצות שמצוי במאבק מתמשך מול העיריה, כאוב, מה שראית מבחוץ הוא מה שרואים מבפנים, חוסר יכולת אכיפה באופן ברור?
“בית המשפט אמר את דברו וקבע כי השלטים האלה אינם חוקיים וכי יש להסיר אותם. אני בטוחה שראש העיר תדאג לכיבוד פסק הדין ולהסרת השלטים. כיום, היא מנסה לעשות זאת בדרכי שלום ולכן, התהליך אורך זמן. אני מניחה שאם דרך זו לא תצלח העיריה תפעל בדרכים אחרות לכבד את פסיקת בית המשפט.”
ביום האישה הבינלאומי יתקיים אירוע משותף בין עיריית בית שמש ומטה יהודה כיצד את רואה את השת”פ האזורי כערך?
“אני רואה שיתופי פעולה כערך באופן כללי. פעילויות רבות של המחלקה התקיימו בשיתוף מחלקת הבריאות, הרווחה, המתנסים ועוד. כאשר הצעת (אתי בן עמי) לי לערוך את אירוע יום האישה השנה בשיתוף המועצה האזורית מטה יהודה שמחתי מאד על האפשרות להרחיב את שיתופי הפעולה מחוץ לגבולות העיר ויותר מכך – דרך השיתוף עם מטה יהודה נשתף גם אוכלוסיות שונות כמו האוכלוסייה הערבית המתגוררת במטה יהודה. בשבועות האחרונים התכנסנו כולנו יחד לתכנון האירוע ושיתוף הפעולה כבר הוכיח את עצמו. אני מקווה שזו תהיה הסנונית הראשונה לשת”פ נוספים עם מטה יהודה בעתיד.”
מה בסדר העדיפות שלך חשוב ודחוף לקדם בנושא מגדר?
“ראשית, חשוב לאפשר לכל אישה מרחב בטוח בו היא תוכל להביע את עצמה ולהגשים את חלומותיה בתחום העסקי ובתחום החברתי והאישי. במקביל, חשוב לפעול למיגור תופעות של אלימות כלפי נשים (ולצערנו ברגע עריכת הריאיון אירע עוד מקרה אלימות מצד בעל כלפי אשתו וילדיו..).”
מניסיונך האישי כיצד ניתן לעודד נשים להיות חלק מהזירה הפוליטית?
“נשים נרתעות מלהיכנס לזירות שהן גבריות ברובן. ככל שיותר ויותר נשים תצטרפנה, כך לאט ובטוח נשנה את המרחב. כאשר נבחרתי כאשה הראשונה במועצה הדתית, הדבר עורר התנגדות בתחילה אך לאחר מכן כבר הצטרפו 2 נשים נוספות וכיום, בשיחות עם נשים בעיר אני שומעת על ענין גובר להצטרף לעשיה. כך גם במועצת העיר ובתחומים נוספים.”
מה צריך לקרות לתפיסתך בכדי שיתממש שינוי תפיסה בחברה הישראלית בשיווין בין המינים?
“התהליך מתרחש באופן טבעי. אני חושבת שהעובדה שאנחנו עדים להתגברות תופעת ההדרה מצד אחד היא דווקא ריאקציה לכך שמהצד השני, העולם הולך לכיוון שוויון. ככל שנשים מצטרפות למעגלי העשייה בכל תחומי החיים כך הדבר נהיה מובן מאליו. מי זוכר שעד לפני 100 שנה לנשים אסור היה להצביע בבחירות באף מדינה בעולם? או שפעם לא היו רופאות?”
ב – 08.03 יום בו צוין יום האישה ברחבי העולם הולנדר כתבה בדף הפייסבוק שלה:
“היום יום האhשה הבינלאומי.
נכון להיום רק 17.6% מחברי מועצות העיר והמועצות האזוריות הן נשים.
בבית שמש רק 9% – 2 נשים מתוך 21..
אבל-
בבית שמש יש 100% נשים מדהימות!
100% נשים שאכפת להן מהמרחב הציבורי
100% נשים שמוכנות לתת את הנשמה עבור איכות החיים בעיר שלנו.
המון נשים שקמות כל בוקר, יוצאות לעבודה או עושות לביתן ולמשפחתן עם חיוך ועם מבט על החברה מסביבנו ושואלות את עצמן במה אני יכולה להועיל היום?
אני מקווה שבקדנציות הבאות נראה יותר ויותר נשים סביב שולחן מליאת מועצת העיר, בית שמש זקוקה לקול הנשי -אבל אין ספק, שזכינו בבית שמש לעיר מלאת נשים תותחיות- יום האישה שמח נשים יקרות!!”
מה את מאחלת לעצמך בתפקיד?
“אני מאחלת שביחד עם צוות לשכתי אורנה ואתי, נצליח לקדם כמה שיותר שיתופי פעולה בין נשות העיר ולטובת נשות העיר באופן שכלל תושבי העיר יזכו לעיר טובה יותר לכולנו.”
שאלון קצר
שיווין מגדרי הוא:
“נשים וגברים שונים אך היחס אליהם צריך להיות שוויוני”
נשים הן:
“חלק חיוני באוכלוסייה, בעלות עוצמות וכוחות מיוחדים”
צבע אהוב
“סגול”
ספר שקראת לאחרונה
“נער האופניים” של אלי עמיר – מאד השפיע עליי”
משפט מעורר השראה
“אדם צריך לשאוף לעשות שינוי בעולם, כך שבזכותו העולם יהיה מקום שונה במותו ממה שהיה כשנולד”
הכוח הנשי בבית שמש הוא
“משהו מיוחד”
שיר ישראלי אהוב במיוחד
“שירי נעמי שמר”
המקום הכי יפה בעינייך במטה יהודה השכנה
“רכס ההרים באזור נס הרים”
דמות נשית מעוררת השראה
“מרים הנביאה”
מאכל אהוב
“מאד אוהבת מרק, גם בימי הקיץ”
רינה הולנדר היא:
“אישה, אימא, בת, סבתא – חלק משרשרת הדורות..”
מה מרגש אותך
“במישור האישי, להיות בבית עם כל ילדיי. בעשיה הציבורית- נשים שנהנות מקורסים ופעילויות שאנחנו מקיימות”
~~~
כעובדה, רינה מונתה לאישה הראשונה במועצה הדתית, נבחרה ליו”ר מפלגת הבית היהודי לראשונה בהיסטורית הסניף המקומי, משמשת כסגנית רה”ע בשכר – תפקיד שלא אויש בידי אישה בעשור האחרון, ויו”ר ועדת הכספים (תפקיד קשוח לכל הדעות).
נחשבת לאישה דעתנית ופועלת לפי צו מצפונה. מאמינה בחיבורים בין כלל חלקי העיר, בכל שנות פעילותה הציבורית השמיעה קולה גם אם דעתה לא התכתבה עם דעת הרוב. ונדמה כי הדיסוננס בין תפקידה הפוליטי כחלק מקואליציה ודעתה האישית מעט מתנגשים כחלק מתהליך הבנה את המציאות המורכבת בעיר..
נאחל לרינה הצלחה בתחומי האחריות עליהם היא מופקדת ולמען נשים לאורך כל ימות השנה.
- 0share
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר