
ראיון עם ערן אוחנה מתמודד לראשות המועצה מטה יהודה
מאת: אתי בן עמי
“שואלים אותי לא מעט “מה הבטחת ולמי”? אני לא מבטיח הבטחות אלא על בסיס מקצועי וענייני. אולם, אם יש הבטחה שאני מוכן להסתכן היא בתחום קידום שוויון מגדרי.”
***
“הגשנו בקשה למשרד המשפטים להכיר במטה יהודה כאזור יין בינלאומי כמו חבל טוסקה, בורגון ועוד. את הבקשה מלווה עו”ד שפועל לשם ההכרה הרשמית. יש לכך משמעויות אדירות כמו שמירה על הקרקעות, פיתוח תשתיות, תעסוקה, הסעדה ועוד. כולי תקווה, כי הבקשה תאושר בקרוב”
***.
“אני חוזר ואומר אני לא מקושר או מחובר לאף אחד מהמועמדים כולל משה דדון. אני מאמין בדרכי ומתמודד בזכות עצמי, אלך עד הסוף וברור יותר מזה אי אפשר לומר.”
ערן אוחנה צעיר המועמדים בין המתמודדים לראשות המועצה האזורית מטה יהודה. נשוי למאיה + 3 ילדים. תושב צלפון שם גדל. בוגר ביה”ס בויאר “כפרק משמעותי בחיי, לאחר הצבא חזרתי לבויאר כרכז חברתי משך 5 שנים”. שרת בצבא בגולני ועד היום עושה שירות מילואים בהתנדבות. בעל תואר ראשון בתקשורת וקולנוע ותואר שני במדיניות ציבורית – בתכנית מנהלים היוקרתית.
עובד המועצה במטה יהודה כ- 15 שנה, החל כרכז נוער ביישוב בקוע, רכז אזור תנועות הנוער, מנהל מח’ הנוער וכאחראי על החינוך הבלתי פורמאלי. ב- 2015, נערכה במועצה הסבה פנים ארגונית ואוחנה הפך למנהל מח’ תיירות וחקלאות ובהמשך מונה למנהל המח’ לקשרי חוץ ואחראי משלחות במסגרת ברית ערים תאומות למועצה.
מתי קיבלת החלטה להתמודד על ראשות המועצה?
“ניצני מחשבות נזרעו מזה זמן רב. אין ספק כי פרשת מטה יהודה בדצמבר 15′ הביאה אותי לחשוב כי משהו חייב להשתנות. קיבלתי פניות מתושבים שאמרו כי אני מתאים כעתודת הנהגה. ונכון שלנהל את מח’ הנוער זה חשוב ותיירות זה סקסי אולם, מה שחידד אצלי את התובנה היה פיצוץ הפרשה. התחלתי לדבר עם תושבים וביחד עם צוות קרוב של אנשים צעירים התחלנו עבודת שטח וככל שעבר הזמן כשנתיים וחצי שמענו את תמימות דעים כי הגיע זמן שינוי מאחר והמצב לא פשוט בלשון המעטה, שגובל בתפקוד לקוי בתחומים רבים.
ההחלטה הרשמית על ההתמודדות נפלה בחודש אפריל ובתחילת מאי יצאתי לחופשה ולאחר שבדקתי את הסטטוס שלי בעבודה, החזרתי את הרכב ויצאתי לחופשה רצופה עד לאחר הבחירות.”
ספר על ההישגים שלך ובתפקידים אותם מילאת בתיירות, קשרי חוץ וחקלאות
“אציין כמה הישגים / תוצרים שהיו פרי עבודה ומאמץ עם צוותי עבודה טובים ובתמיכת המועצה.
הבולטים ביניהם מח’ הנוער בה יצרנו אינטגרציה בין כלל המגזרים ותנועות הנוער, אחד האירועים היה ‘חג המעלות’ מועצתי כאירוע מכונן בו בפעם הראשונה השתתפו בני נוער מהקיבוצים וכפרים ערביים. שבוע נוער חילופי שלטון – כחגיגה דמוקרטית בו בני הנוער החליפו את תפקיד העובדים במועצה כולל חברי המליאה.
תיירות – הדבר הראשון שעשיתי היה להקשיב לצרכים של התיירנים מרמת השטח וליישם את רובם. יצרנו פורומים אזוריים וממשקי עבודה. התיירנים מעולם לא ישבו יחד, תוך כדי תנועה הם גילו שכנים שמעולם לא הכירו, ביחד הם החלו עבודה ושיתופי פעולה כלכליים ואחרים.
אחד ההישגים המשמעותיים לכשיקרה הוא כי הגשנו בקשה למשרד המשפטים להכיר במטה יהודה כאזור יין בינלאומי כמו חבל טוסקה, בורגון ועוד. את הבקשה מלווה עו”ד שפועל לשם ההכרה הרשמית. יש לכך משמעויות אדירות כמו שמירה על הקרקעות, פיתוח תשתיות, תעסוקה, הסעדה ועוד. כולי תקווה, כי הבקשה תאושר בקרוב.
בקשרי חוץ – אנחנו ממסדים משנה לשנה את הקשר עם הערים התאומות הוותיקות והחדשות ומחזקים את הקשרים עם בני הנוער כדור העתיד של מטה יהודה ומדינת ישראל. בימים אלו משלחת של בני נוער מתארחת בוירצבורג גרמניה. נדרש להרחיב את הפרויקט ולקחת צעד אחד קדימה מאחר והמשתתפים בהחלט משמשים שגרירים של מדינת ישראל ועושים זאת באופן מכובד וראוי.”
האם במסגרת תפקידייך יצרת מעורבות קהילתית?
“בוודאי. ניהול נוער וחינוך הוא חלק בלתי נפרד מפרויקטים קהילתיים כמו: טקסי זיכרון, ימי התנדבות ברמה יישובית ומועצתית כיום המעשים הטובים ועוד. כך גם בתיירות רוב העסקים תומכי קהילה, תיירות כפרית, עסקים אישיים וביתיים כמו יקב יהודה בשורש שמפעילים אותו תושבים על בסיס התנדבותי חברתי והתמורה היא לא כלכלית, עבורם זה חלק מהתהליך של ביחד.”

קראתי באחד הראיונות כי תמנה סגנית ראש מועצה בהנחה שתבחר, איך ניתן לומר זאת כאשר נדרש לכך אישור מליאת המועצה – סיסמת בחירות?
“שואלים אותי לא מעט “מה הבטחת ולמי”? אני לא מבטיח הבטחות אלא על בסיס מקצועי וענייני. אולם, אם יש הבטחה שאני מוכן להסתכן היא בתחום קידום שוויון מגדרי. נכון שאמרתי, לכשתבחר חברת מליאה ראויה ומקצועית אדחף לכך שתכהן כסגנית ראש המועצה. ונכון כי זה דורש אישור מליאת המועצה, ראש מועצה טוב יכול לשכנע את חברי המליאה כי זה הדבר הנכון לעשות.”
שתף מעט בחוגי הבית שאתה עורך בישובים השונים.
“אני עורך כמעט כל יום חוגי בית ומפגשים עם תושבים, עד סוף אוגוסט יתווספו לכך כנסים גדולים. ב- 23/08, אערוך כנס צעירים בבריכת מסילת ציון, כך שאני לא נח לרגע והיד עוד נטויה. לפני כל מפגש אני עורך שיעורי בית ולומד את היישוב, בכל פעם נדמה שעם ההיכרות את הצרכים והבעיות ביישובי המועצה עולות שאלות שמפתיעות אותי כל פעם מחדש בנושא תשתיות, חינוך, תחבורה ציבורית, תקציבים ואוכלוסיות שאין להם מענה במועצה. אני יוצא מכל חוג בית בתחושות טובות ובעיקר מהשיחות הבינאישיות שמתקיימות לאחר כל מפגש, עניין שממלא אותי ולשמחתי, בכל חוג בית בלי יוצא מן הכלל תושבים אומרים לי: “שכנעת אותנו.”
מה תמונת העתיד של מטה יהודה מבחינת גבולות וממשק עם הערים השכנות ירושלים, בית שמש, ומבשרת ציון?
“אפשר לדבר על חינוך, קהילתיות ועוד אך ברור כי בסיס קיומנו החשוב מכל יהיה לשמור על קרקעות כאזור כפרי ייחודי. המלחמות והמאבקים מול הממסד והמנהל חובה שיעמוד בראש סדר העדיפויות של כל אחד מאתנו ובוודאי של ראשי אגודות. אני שמח שהמועצה לאורך הדרך מגלה נחישות מול הגורמים הממסדיים וצריך להמשיך מגמה זו, התנאי להצלחה הוא כוחנו באחדותנו כי המאבק רלוונטי לכולנו ולא רק לנו לכלל המועצות האזוריות והמרחב הכפרי בישראל. יש בידינו את הכוח ונדרש להשתמש בו בחוכמה ובמידת הצורך וחשוב לשמור על איכות החיים כי תושבים רבים הגיעו לחיות במטה יהודה ולא ירצו לגלות בוקר אחד כי מפעל תעשייתי או בניין רב קומות הוקם מתחת לאף.”
יש לך תכנית וכוונות לפיתוח תיירותי בתחום היין?
“בהחלט כפי שהזכרתי לעיל בהכרה של מטה יהודה כאזור בינלאומי לייצור יין, זה לא נגמר רק בזאת צריך לפתח וליזום עוגנים מרכזיים בתיירות אזורית ולפתח את ענפי התיירות בלינה כפרית, אמנות, שבילי אופניים ועוד.”
מה בדבר יצירת אזורי תעשייה חדשים לטובת התושבים ומקורות פרנסה לרשות?
“בראייה רחבה, אחד המפתחות להבאת אוכלוסייה איכותית היא ביצירת תשתיות, בין היתר תעסוקה ומקורות פרנסה. יש אזורי מסחר ותעשייה שמן הראוי יהיה להכניס לתוכם תעשייה חדשנית ומודרנית כהיי-טק. כיום עיקר העסקים הם תעשייה מסורתית צריך לפתח תעשייה מוכוונת לקהלים רחבים יותר. הכל עניין של החלטה וסדרי עדיפויות.”

‘העולם שייך לצעירים’ מה הערך המוסף שלך כצעיר המועמדים כיתרון שיכול להיות לרועץ כחוסר ניסיון?
“בתחילת הדרך חשבתי עם עצמי בגילי הצעיר אולי עניין הגיל יהיה לי לרועץ ומהר הבנתי כי אנשים גרמו לי להבין שגילי הצעיר הוא יתרון גדול מאחר וגיל הוא רק מספר. ליכולות להנהיג, להוביל ולנהל – אין גיל. לא חסרות דוגמאות למנהיגים צעירים בארץ ובעולם צעירים ממני שמנהלים יותר ממועצה אזורית. עיין ערך רוביק דנילוביץ בבאר שבע, ראש ממשלת קנדה וצרפת ועוד.
ולשאלת הניסיון, כפי שאמרתי קודם עומדות מאחוריי 15 שנות ניסיון וותק בהן למדתי להכיר מקרוב והיטב את המועצה, עובדיה ויישוביה מרמת השטח. אני לא חושב שלחלק מהמועמדים האחרים יש ניסיון כמו שלי שמוכח בעשייה ולא רק בשנת ותק. אני מביא חשיבה חדשה ומחוץ לקופסא בכדי להיות רלוונטיים למועצה מתפתחת.”
ישנה הערכה / שמועה כי התחלת את מסע הבחירות תוך הבנות מראש עם המועמד משה דדון נכון או לא?
“שקר וכזב!!
אני חוזר ואומר אני לא מקושר או מחובר לאף אחד מהמועמדים כולל משה דדון. אני מאמין בדרכי ומתמודד בזכות עצמי אלך עד הסוף וברור יותר מזה אי אפשר לומר.”
לא סוד כי כל 5 המועמדים יגיעו לקו הסיום, 2 מהם יצטרכו ליצור קואליציות מוקדמות היכן אתה ממוקם?
“בהמשך לתשובתי הקודמת בכוונתי להתמודד עד הסוף, וממול זה, יהיה לא חכם לטמון את הראש בחול ולא להגיב או להיות חלק מההתרחשויות הפוליטיות מסביב. צריך יהיה לבחון כל דבר בעתו ומבחינתי העיקר הוא שהאנשים הטובים והראויים יגיעו לסוף המרוץ.”
מה היחס שלך למעורבות גדולה יותר של נשים במליאה ובוועדי יישובים?
“הייתי המועמד הראשון שהתייחס בדף הפייסבוק שלו לעניין התמודדות ומעורבות נשים בבחירות. לא באופן פופוליסטי אמתי לגמרי. אני יודע כי במטה יהודה ישנן נשים חזקות, איכותיות ומוכשרות מאוד שאין סיבה שלא יהיו בקדמת העשייה הציבורית גם אם זה אומר לצלול למים הפוליטיים. לא ייתכן כי בשנת 2018 יהיו 3 חברות מליאה מתוך 61 חברים ויתרה מזה, לא יתכן שבמספר רב של ועדי יישובים אין חברה אחת. אני קורא מכאן לכל מי שמתלבטת, מהססת וחוששת – תעזי להתמודד! אני מברך על היוזמה של כנס נשים שהתקיים לפני כמה שבועות בטל שחר רק כך תוגבר המודעות והחשיבות. אני שמח כי בצלפון ביישוב בו אני מתגורר מתארגנת קבוצה שתתמודד לוועד בתוכה נשים חזקות ומשפיעות.”
מה האג’נדה שלך בחינוך כמוטיב מרכזי בחיי כל הורה וקהילה?
“הכל מתחיל ונגמר בחינוך. אני לא מתכוון רק לחינוך הפורמלי אלא, גם לחינוך הבלתי פורמלי והמשלים. בעיניי החוכמה היא לשמר את הדברים הטובים במטה יהודה ובמקביל, לשפר ולייעל את מה שנדרש. צריך לשאוף למצב בו רוב תלמידי מטה יהודה ילמדו במוסדות מקומיים. לפתח תשתיות חינוכיות ולהקים בתי”ס למאות תלמידים שיש להם מכנה משותף כמו: תיכון לאמנויות ותיכון דתי לבנים ובנות.”

כעובד המועצה היית חלק בלתי נפרד ‘מפרשת מטה יהודה’ שהמועצה עברה, מה החוויה האישית שלך ומה נדרש לעשות בהמשך?
“אחד הדברים שבכוונתי לעשות כראש מועצה הוא לחזק את עובדי המועצה, לאחות את השברים ולהחזיר להם את האמון בעצמם ובמערכת. ב- 30.10 בכוונתי לפתוח דף חדש בכל הקשור להתנהלות המועצה ולצורך כך יוגדרו תכניות העבודה ליעדים מדידים.
ברמה האישית, לא היה פשוט להיות חלק מאווירת הנכאים בשנתיים וחצי האחרונות כמי שמכיר את עובדי המועצה ב- 15 שנים האחרונות אוכל לומר בפה מלא כי הבעיה היא לא בהם!!”
מה מבדיל אותך משאר המועמדים?
“גילי הצעיר והניסיון שצברתי מהווים יתרון. לא בכדי סיסמת הבחירות שלי “משהו חדש מתחיל” יכולים לקרוא לי נאיבי, ואני מאמין שהגיע הזמן לניהול אחר ענייני חף מאינטרסים אישיים שרואה את טובת המערכת והאינטרס הציבורי הרחב. כל מי שמכיר ועבד איתי יוכל להעיד על היושרה, מקצועיות חסרת הפשרות והכוונות הטובות. לא יהיה פשוט להתעלם מהפוליטיקה המושרשת במובן השלילי וחובתנו להתעלות מעל כל זה ולנהל את המערכת באופן ענייני ומקצועי.”
יש לך קאדר של אנשים אתו אתה מתעתד לפעול?
“יש את כוורת המטה הקרובה שמלווה אותי לאורך המסע. כפי שאמרתי אינני מפזר תפקידים או הבטחות – כל דבר בעתו.”
יש לך קשר או היכרות עם חברי המליאה?
“בהחלט כן. רובם הגדול הם מכרים וחברים אישיים שלי. ובכלל לא משנה במי מהמועמדים הם תומכים, אני שמח על המגמה שהחלה בשנים האחרונות בה יש הצערה (מלשון צעיר) של מליאת המועצה ומקווה, שבעתיד הקרוב מגמה זו תמשך ונראה יותר ויותר פנים חדשות של נציגות ראויה של תושבי מטה יהודה במליאה נשים וגברים כאחד.”

ולסיכום תרצה להוסיף משהו?
“אני מאמין שביום הבוחר כל תושב שיעמוד מול הקלפי יראה לנגד עיניו את טובתו וטובת משפחתו בהחלטה במי לתמוך. אני קורא לתושבי מטה יהודה לממש את זכותם הדמוקרטית ולהשפיע מבלי מורא ופחד. בשנת 2018 בכוחנו להשפיע ויש בידינו את היכולת לעצב את העתיד שלנו.”
שאלון קצר:
שיר אהוב?
‘עטור מצחך’ – השיר הכי יפה שנכתב בשפה העברית”
בירה או יין?
“יין רק מיקבי מטה יהודה.”
רגע מרגש במסע הבחירות עד כה?
“כל תגובת תמיכה שאני מקבל מרגשת בכל פעם מחדש.”
ספר או סרט?
“שניהם.”
ריצה קלה או הליכה?
“ריצה כל שבת בבוקר.”
מהו כח רצון?
“המסע שיצאתי אליו עם כל המורכבות ניתן לסכם ככוח רצון.”
תכונה הכי מאפיינת אותך
“אהבת האדם”.
המקום הכי יפה במטה יהודה?
“כמו לשאול מי מהילדים שלך הכי יפה? יש יותר ממקום אחד, כי יש לנו את האזור הכי יפה בארץ.”
איזה סוג של מנהל אתה?
“מנהל משתף שמאמין בעבודת צוות והאצלת סמכויות.”
ריכוזיות היא?
“בתפקידים מסוימים צריך לשים גבול לריכוזיות. ראש מועצה חייב להיות מעורה ומעורב בפרטים אך מצד שני, לאפשר למנהלים לעשות עבודתם.”
מה אתה מאחל למדינה ב- 70 שנותיה?
“שנדע לשמוע על חוזקה ומצד שני לא יזיק לנו שקט ונחת מעצמנו ומשכנינו.”
היכן תהיה בעוד 5 שנים?
“מקווה שבקמפיין בחירות לקדנציה נוספת.”
מה אתה מאחל לעצמך?
“שאצליח לממש ולהגשים את הכוונות והרצונות שלי לא רק לעצמי אלא, לתושבי מטה יהודה והסביבה.”
משמעת טו’ באב – יום האהבה?
“לתפיסתי, אנחנו צריכים לחגוג אהבה לא רק בט”ו באב, אלא בכל יום בשנה, וכוונתי היא לא רק לאהבה לבת או בן הזוג, אלא, לאהוב ולכבד את הזולת. כששאלו את הלל הזקן מהי התורה על רגל אחת? הוא ענה: “ואהבת לרעך כמוך” וכל השאר הם תולדה של רעיון זה.
באופן אישי, אני לא מחכה לט”ו באב כדי לציין את אהבתי למאיה, אשתי והחברה הכי טובה שלי. אני עושה זאת יום יום כבר מעל 20 שנה.”
נאחל לערן אוחנה בהצלחה – כמו לשאר המתמודדים.
שבת שלום ומבורך ויום אהבה שמח!
- 242שיתופים
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר