ראיון עם ניב ויזל מועמד לראשות המועצה האזורית מטה יהודה
מאת: אתי בן עמי-סויסה
ראיון עם ניב ויזל, על ההתמודדות עם השבר הגדול אליו נקלע כמ”מ ראש המועצה, הישגי המועצה, אג’נדה בחינוך, על הפריבילגיה כמתמודד כראש מועצה מכהן, מה מבדיל אותו משאר המועמדים, מדוע בחר שלא לשבת בלשכת ראש המועצה, מדוע שמר על צניעות על אף העשייה המרובה, טיב הקשרים עם חברי המליאה וראשי הוועדים, סיפוח יישובים ושאלון אישי קצר.
ראיון בלעדי ואישי עם ניב ויזל, שזו הפעם הראשונה בה הוא מתראיין כמ”מ ראש המועצה. ויזל כראש מועצה מכהן בפועל בשנתיים וחצי האחרונות, התרחק מאור הזרקורים ומהתקשורת בתקופה המורכבת ביותר בתולדות המועצה.
ניב ויזל, 57, נשוי לדורית מנהלת מגמת אמנות בביה”ס ברנקו וייס בבית שמש, אב לשלושה ילדים בוגרים, מ”פ בסיירת צנחנים שהשתחרר לא מכבר מצה”ל, חיילת בפיקוד העורף וחייל בסיירת גולני, תושב קיבוץ נתיב הל”ה.
“בתפקידי האחרון, במהלך 12 שנים בתנועה הקיבוצית ניהלתי ישובים ברחבי הארץ בנושא הרחבות וצמיחה דמוגרפית. מעולם לא עבדתי במועצה עד לשנת 2015, טרם התפוצצה פרשת מטה יהודה נכנסתי כנציג מליאה ומ”מ במקום נימי יפה שהתפטר מתפקידו ונבחרתי לסגן ומ”מ ראש המועצה. ב- 21.12.15 הפכתי למ”מ ראש המועצה מכהן בפועל.”
ויזל נקלע לתפקיד מ”מ ראש המועצה מבלי שהתכוון וללא התראה מוקדמת. לאחר כשנתיים וחצי בתפקיד מ”מ ראש המועצה, הכריז כי יתמודד לראשות המועצה. אחד מתוך חמישה מועמדים.
מתי החלטת להתמודד לראשות המועצה?
“בתחילת חודש מרץ האחרון הכרזתי על מועמדותי לראשות המועצה, לאחר שהגעתי למסקנה שאני היחיד שיוכל לכהן כראש מועצה וכמי שמכיר את המורכבות והבעיות בעבודת המועצה. אני לא רואה מי יוכל להיכנס באופן ישיר ומעמיק לתפקיד. במצב שנוצר אני משוכנע שאוכל להוביל למקומות חדשים והמשך פיתוח, כאדם שכל חייו חי באזור ויכול לשמור על הצרכים והבית מול ההתפתחות האורבנית והגדלת האוכלוסייה. בית שמש וירושלים נכללות בתכנית 2040 והמשמעות היא גידול אוכלוסין עד 10 מיליון תושבים. המאבק האמתי הוא שמירה על הבית שלנו לצד פיתוח אזורי תעשיה, אקדמיה, תעסוקה וישובים ערביים. מאחר ונדרש להגדיל ולפתח את אזורי התעשייה ובכך לחזק את חוסנה של מטה יהודה, אזור לכיש, בית שמש, כפרים ערבים וצור הדסה.”
להיות ראש מועצה מכהן זו פריבילגיה שיש לך על פני המועמדים האחרים, בפרספקטיבה לאחור היית עושה דברים אחרת?
“בוודאי שכן! יש הבדל משמעותי בין ראש מועצה שנבחר ע”י תושבים וזוכה לאמון הציבור לבין ראש מועצה שנכנס לתפקיד בעקבות משבר עמוק וקשה אשר מעורבים בו כמות אדירה של עובדים. בפועל שמרתי על תפקוד המועצה מעל המים ועל אף מה שקרה המועצה זכתה בפרס ניהול תקין בשנת 2016 ויש סבירות יותר מגבוהה שנזכה גם השנה. משרד הפנים רצה להעביר אותנו לוועדה קרואה, בדק אותנו ביסודיות, ועם כל זאת נעשתה עבודה והשקעה לעין ערוך בשנתיים האחרונות, עשייה שקטה שנעשתה בצנעה ובכל הכוח. אני מאמין בשיח משתף ובעיקר מאמין בעובדי המועצה כעובדים מצוינים שרובם נקלעו בעל כורחם למקומות מורכבים ולא נוחים בלשון המעטה. היה לי חשוב לחזק את הקשר עם העובדים ולאפשר לעבוד איתם בצורה טובה. מאחר ואני מאמין בנגישות מוחלטת של התושבים עם המועצה באופן אופטימלי. בימים אלו המועצה נבחרה לפיילוט שנקרא ‘מאיצים דיגיטליים’ כך שבעתיד תתאפשר נגישות לכלל התושבים ובכך לכל שירותי המועצה.”
מהם ההישגים / שינויים שערכת במועצה כמ”מ?
“המטרה הראשונית הייתה לייצב את תחושת העובדים לכן, היה לי חשוב חיזוק הקשר עם העובדים ע”י גיבוש ומתן כבוד, שיח עם המנהלים ומרחב פעולה בעשייה תוך מתן כלים לנהל ולשרת את התושבים באופן מיטיבי.
לאחר עשרות שנים הצלחתי להוסיף ממשרד הפנים חמישה תקנים לרבני ישובים להם נזקקו.
בנושא תשתיות הגדלנו משמעותית את סכומי ההשקעה בישובים ובעשיה מאסיבית בתשתיות.
הצלחנו לבייב (מלשון ביוב) ישובים שעדיין חיים עם בורות ספיגה וביוב לא זורם בשנת 2018. אנחנו עובדים באופן רציף ומובנה וסיימנו 4 מתוך 12 ישובים ,כחלק חשוב ובסדר עדיפות גבוה לשנים הקרובות.
חינוך – סגרנו את ביה”ס אבן העזר בצעד אישי ומשמעותי לאחר 60 שנה, והעברנו מצור הדסה את ביה”ס קרוב כביה”ס דתי- חילוני הישגי מאוד ואנחנו לא עומדים בביקוש אליו. ביה”ס דרור עבר לצור הדסה ותלמידי אבן העזר הועבדו לביה”ס מתתיהו בצלפון. ולראייה, השילוב מאוד הצליח וביה”ס זכה בפרס ארצי בהישגיו.
בנוסף, אנחנו נמצאים בעיצומו של תהליך הסדרה של בתי ספר ייחודיים כמו ביה”ס אנתרופוסופי ודמוקרטי ופועלים לשם כך.
נקבעו מס’ שיא של היתרים לבנייה. קיבלנו מענק על כמות הבניה והצמיחה כשיא של כל הזמנים תוך עבודה אינטנסיבית בוועדה המקומית. היישוב צור הדסה גדל ויוצר לנו שאלה לא פשוטה בתוך מטה יהודה ואין ספק, שיהווה אחד האתגרים בשנים הבאות. משרד הפנים הקים ועדה ייחודית שתטפל ב- 4 ישובים גדולים בארץ ביניהם צור הדסה. המועצה לא בנויה לטיפול בבניה רוויה כמו בצור הדסה והמדינה לא נותנת משאבים למבני ציבור לכן, ההקצאות ספורות. יחד עם זאת אנחנו משקיעים מכספי המועצה והמדינה בבניית 7 גני ילדים, אולם ספורט ועוד. עד ספטמבר הקרוב יתאכלסו 800 משפחות נוספות לצור הדסה, כשווה ערך ל- 2 ישובים, אין לזה אח ורע בשום מקום בארץ.
בתחום איכות הסביבה ופיתוח התיירות הכפרית אתייחס לכל סוגיה בנפרד בכדי להגדיל ולהרחיב למקומות נוספים. בזמנו הייתי בין היזמים והמשווקים של ‘דרך היין’ ובין היזמים שהחלו את מרוץ תש”ח תנ”ך. התעסקתי בעברי בנושא תיירות ושיווק אתרי תיירות כיזם ברחבי הארץ והאתרים במטה יהודה גם בשיווק הצימרים ובכלל. אני מתכוון להמשיך ולפתח את הפוטנציאל הקיים באזור היפה במטה יהודה.”
כיצד אתה רואה את הכוח האנושי והנשי במועצה ושילובם במנהיגות?
“ברגע שאבחר ע”י הציבור אפשר יהיה לנהל את המועצה באופן יותר מקצועי עם הרבה פחות חסמים ובאווירה משוחררת ואחרת. אין צורך להכביר במילים בשלב זה. יש הרבה נשים ועובדות מצוינות במועצה. כיום המצב הוא עגום שבמליאת המועצה ישנן 3 נציגות מתוך 61 ומס’ ראשות הוועדים מצומצם, כמצב בלתי אפשרי וחייב שינוי מוחלט. נשים מביאות רוח אחרת, במרחב מטה יהודה יש נשים מוכשרות ביותר שעוסקות ומקדמות תחומים חשובים, נשים מנהיגות שמובילות לשינוי, אני לא רואה סיבה הגיונית מדוע הן לא ייקחו חלק בהנהגת המועצה כנציגות מליאה וראשות ועדים?! כשאבחר לראשות המועצה אעודד נשים להיות חלק משמעותי, לא רק על בסיס המגדרי אלא, על מי שהן ועל יכולותיהן המקצועיות ובכלל.”
מה מבדיל אותך משאר המועמדים?
“לפני הכל, יש לי ניסיון ניהולי מוכח בתחום הציבורי שאינו זר לי. עם כל הצניעות, פתיחות ונחישות אני יודע לבצע, ליזום, לתכנן תהליכים ארוכי טווח ולשנות את פני העתיד – כך עשיתי כל חיי. בכל תפקידיי יזמתי פרויקטים ושיניתי פני ישובים ויש לכך תוצאות מוכחות שרחוקות מסיסמאות בלבד שאני שומע לאחרונה. “מה שרואים מכאן לא רואים משם” בשונה מאחרים, אני לא מצהיר שאקטוף את הירח, האחריות שלי מחייבת לומר את האמת ומה ניתן לעשות ובאילו כלים.
חשוב לי לציין, כי נכנסתי לתפקיד מ”מ בפועל ולא ניתן לי אפילו יום אחד של חסד, הכל קרה מהר הוקפצתי לבריכה ללא התראה מוקדמת והשמיים לא נפלו. אני לא רוצה להיכנס לפרטים וסיטואציות שנאלצנו להתמודד איתם כמצבים בלתי אפשריים ושיתוק מערכות כמעט מוחלט, שלא לדבר על מצב רוח ירוד וחוסר ודאות של העובדים. ועם כל זאת, אני מכיר את הצרכים במטה יהודה לעומק בכל יישוב ויישוב וגם את הדרך להגיע אליהם. בעברי התעסקתי בקונפליקטים שבין ועד מקומי לוועד אגודה יש לי ניסיון רב כיצד למנוע זאת ודרכים מעשיות לטפל בנושא. אחת האג’נדות שלי היא לייצר שיח והבנה בין ישובים שמתרחבים בעתיד תוך הסתכלות רחבה במרקם היחסים שבין המייסדים להרחבות כקונפליקט שצריך לדעת לנהל ולנווט מבלי לרמוס אחד את השני, כמובן, תוך שיתופי פעולה עם הוועדים המקומיים והאגודות.”
עשית ולא פרסמת כאילו לא עשית. מדוע במהלך השנתיים האחרונות שמרת על העשייה בצניעות ולא פרסמת דברים שנעשו ותהליכים שקודמו בהנהגתך?
“אני דוגל בעשייה ופחות בדיבורים ויח”צ ותמונות. יחד עם זאת עשייה רבה פורסמה ע”י המנהלים המקצועיים ולא תחת שמי, מתוך תפיסת עולם שמטה יהודה ופיתוחה הוא הדבר החשוב מכל. אני מודע לעובדה שאצטרך להשתפר בכל נושא יחסי הציבור כנושא חשוב, אולם, הקרדיט מגיע לכולם בוודאי לאלו שעוסקים בעשייה. התפיסה צריכה להיות שראש המועצה חייב לתושבים ולא התושבים חייבים לראש המועצה. כך נהגתי בשנתיים האחרונות וכך אנהג ואמשיך לפתח את המועצה למקומות חדשים.”
עם כניסתך לתפקיד מ”מ ראש מועצה מכהן, מדוע בחרת לשבת בחדר צדדי ולא בלשכת ראש המועצה ולו רק לשם הנראות?
“ישנם דברים שהסמליות חשובה, כיוון שלא נבחרתי ע”י התושבים בחרתי לשבת בחדר אחר. ואין קשר לתפקוד השוטף. מנהיגות ויכולות אינן נמדדות בלשכה כזו או אחרת אפשר לנהל את המועצה גם מחדר קטן. בעיניי, צריך לתת מקום לנבחר ציבור כל עוד לא הוכחה האשמה, וכיוון שלא היה לי מושג במהלך התקופה מתי הוא חוזר העדפתי לשבת בחדר אחר. מיותר לציין שכולם בלי יוצא מן הכלל קיבלו מענה ללא קשר למקום מושבי. נבחרתי ע”י המליאה ונתתי את הכבוד הראוי לנבחר ציבור. ברגע שאבחר אשב בלשכת רה”ע. החלטתי נבעה והעידה ממקום של מנהיגות וכח ואינה קשורה כלל בגודל החדר או בחנייה המקורה.”
ניסיון סיפוח 7 ישובים ממטה יהודה לירושלים ובית שמש, שתף היכן זה עומד?
“אנחנו לא נאפשר לגרוע שום ישוב ממטה יהודה! לא ויתרנו ובוודאי שלא נוותר על שום ישוב. חשוב שיידעו כי המאבק לא יסתיים רק ב- 7 ישובים המאבק הוא יומיומי ובראש סדר העדיפויות הוא אמנם ירד מסדר היום בשלב זה אולם הוא ילווה אותנו.”
חינוך כנושא מרכזי וחשוב מה האג’נדה שלך?
“אפעל לחיזוק מערכת החינוך במטה יהודה ע”ח הוצאת הילדים מגבולות המיפוי. אני מאמין בחיזוק מוסדות החינוך באופן דרסטי, ולשם כך הקמתי ועדה ציבורית שאושרה במליאת המועצה על מנת לבחון את נושא הוצאות ההסעות שמחוץ למיפוי בשנים הבאות. אני מתחייב לקבל את החלטות הועדה לאחר שאבחר. כל שקל שייחסך מהחלטה זו ילך לטובת מערכת החינוך, מאחר וההעדפה הברורה היא ההשקעה בחינוך בתוך הבית.”
מה טיב הקשרים שלך עם חברי מליאת המועצה וראשי הישובים?
“בשנתיים וחצי האחרונות נוצר קשר אדוק וטוב עם ראשי הישובים וחברי מליאת המועצה, מה שאפשר ניהול תקין, קבלת החלטות והצעדת המועצה קדימה תחת משבר גדול. יחסים אלו סייעו בהחלט לצלוח תקופה מורכבת זו. אין לי ספק, שהקשרים הטובים יעמדו לי גם לאחר הבחירות.”
האם קיים קשר יציב בין המושבים והקיבוצים במועצה?
“יש קשר. אני רואה את השותפות ההיסטורית ביניהם כחשובה מאוד אשר מאפשרת להתאחד לטובת האינטרסים של הישובים והתושבים מול כל אתגר כפי שהם חלים ב- 20 השנים האחרונות. הישובים הערביים במטה יהודה הינם חלק בלתי נפרד ממשפחת מטה יהודה ואנו מצויים במהלך היסטורי של תכנון היישובים לטווח הארוך ע”י משאבים שגייסנו מהמדינה, ולאחר שנים ארוכות נעשה תכנון ארוך טווח להשקעות מרובות בתשתיות בישובים לשנים הבאות.”
המועצה עברה טלטלה כפי שציינת, כמ”מ ראש מועצה בפועל מה היה הקושי הגדול שלך עם כניסתך לתפקיד ובכלל?
“הקושי הגדול היה לייצב את המערכת ולהעלות את מורל העובדים במתן גב ובניסיונות לגבש אותם מחדש וכל זאת על מנת להחזיר את האמון לתושבים. זה היה אחד הנושאים המורכבים. להיכנס במהירות ויעילות לתוך העניינים מבלי לפגוע בעובדים, תוך שימור מה שהיה והמשך פיתוח ותכנון העבודה קדימה.”
ריבוי מועמדים מבורך / אחר?
“אני בעד דמוקרטיה, כל אדם מוזמן להתמודד ואני לא עסוק בזה.”
במסגרת חוגי הבית שאתה עורך בישובים איזה שאלות ונושאים חוזרים על עצמם מקרב התושבים?
“זה משתנה מישוב לישוב. היתרון שלי כראש מועצה מכהן שאני יודע לתת מענה אמתי לכל יישוב מעצם היכרותי את הבעיות אל מול הפתרונות, מה נדרש לכל ישוב במנעד רחב. במטה יהודה 55 אלף תושבים שפרוסים על 57 ישובים לכל ישוב צרכים שונים ועם ההרחבות הצרכים רחבים ומשתנים.”
לסיכום, תרצה להוסיף משהו?
“הבחירות במטה יהודה הן קריטיות לעשור הקרוב – עכשיו או לעולם לא, אל מול כל השינויים הדמוגרפיים והאחרים שאנו עומדים לפתחם. כמ”מ ראש המועצה בשנתיים וחצי האחרונות הראיה שלי מפוקחת עד לרמת רזולוציה נמוכה ביותר, אני מבין את גודל האחריות בכל התחומים והיא מורכבת לאין ערוך לכן, קיבלתי החלטה להתמודד ולערוך את השינויים המתבקשים שחלקם נמצאים בעיצומו של תהליך והחלק האחר יערך לאחר שאבחר. אני שמח על העובדה שאל המטה שלנו מתווספים יותר ויותר צעירים ומבוגרים, גברים ונשים שמבינים את האחריות והמשמעות האמתית.
מכאן אני קורא לכל המועמדים ולתושבים לקחת אחריות ולנהוג בכבוד אחד כלפי השני תוך שמירה על איכות הסביבה והחיים שלנו במטה יהודה.”
שאלון קצר:
כוחנות היא:
“תכונה מאפיינת של אנשים חסרי בטחון.”
מאכל אהוב?
“ניתן לומר שאני לא מאוהבי ירקות..”
חריף או מתוק?
“חריף”
בירה או יין?
“בירה ויין.”
ספר או סרט?
“סרט”
מה בעינייך המיקום הכי יפה במטה יהודה?
“מקומות רבים ואם לבחור אחד – התצפית של תל עזקא”
נתיב הל”ה הוא:
“בית.”
מה משמח אותך?
“משפחה וחברים, וכאשר משהו מצליח.”
התכונה הכי בולטת שלך?
“לא אוהב לדבר על עצמי..”
רגע מרגש במיוחד במסע הבחירות?
“אחד? הצימאון למשהו חדש ואחר.”
70 שנה למדינה מה אתה מאחל לה?
“שהמדינה באמצעות המנהיגים ילכו בדרך הנכונה.”
מה אתה מאחל לעצמך?
“לשמר את הכוח להצעיד את מטה יהודה ליעדים שהצבתי לעצמי.”
נאחל למועמד ניב ויזל הצלחה כמו לשאר המועמדים כחלק מהליך דמוקרטי.
שבת שלום ומבורך!
- 158שיתופים
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר
רעיון משובח הכנות ראית הנולד וענווה הם מרשימים ביותר נראה לי שיש לו את קולי
תותח! רק ניב!!!