“חולם בלילה ומגשים בבוקר”
ריאיון עם אבי כהן, תושב בית שמש, מנכ”ל המשרד לשוויון חברתי, מה התשוקה שלו בעשייה, איזה תפקיד הוצע לו בבחירות האחרונות ומדוע סרב? מה בית שמש בעבורו, האם המילה צניעות נוכחת בחייו, יחסיו עם השרה גילה גמליאל, מה החלום הגדול שלו ועוד..
מאת: אתי בן עמי
אבי כהן, תושב בית שמש, הפך בגיל 36 למנכ”ל משרד ממשלתי הצעיר ביותר. השנה הוא חוגג 40, נולד והתחנך בבית שמש, נשוי לרינת + 6 ילדים.
נמנה על חניכי המחזור הראשון של תכנית ‘עתידים’ – מסלול צוערים של המגזר הציבורי. בוגר כלכלה וראיית חשבון מהאוניברסיטה העברית, עבד במשרד האוצר באגף החשב הכללי בממשלת מעבר בין אולמרט לנתניהו עבר למשרד רוה”מ ושימש כיועץ כלכלי בתחילה לתחומים החברתיים ולאחר מכן גם לתחום הביטחון.
לדבריו “משרד רוה”מ משול למרכז העצבים של גוף האדם, כל המשברים של מדינת ישראל מתנקזים שם, זה מקום שבו לומדים את המערכת הממשלתית על כל רבדיה.
האלוף דורון אלמוג נקרא למשרד רוה”מ כראש מטה היישום להתיישבות הבדואים בנגב שביקש ממני להצטרף כראש אגף פיתוח כלכלי לחברה הבדואית, אתו עבדתי משך שנתיים כחוויה מכוננת ושיעור לחיים. לאחר שנתיים נבחרתי לתפקיד במשרד הכלכלה – ראש מנהל אזורי תעשיה כאשר ליבת התפקיד היא אחריות על תכנון, פיתוח ושיווק אזורי תעשיה באזורי עדיפות לאומית (כ- 120 אזורי תעשיה). לאחר שנה בתפקיד ביקשה ממני השרה גילה גמליאל לבוא ולכהן כמנכ”ל המשרד לשוויון חברתי.”
לפני כחודשיים התפרסמה כתבה בגלובס שכותרתה “הכירו את המשרד שהחל כדיל פוליטי והפך זרוע לצמצום פערים”. הכותרת המחמיאה סיפרה את סיפור ההצלחה של משרד קטן ולכאורה שולי שהחל עם תקציב של 50 מלש”ח ו- 30 עובדים ולאחר 4 שנים חולש על תקציב של 1.2 מיליארד ₪ ו- 160 עובדים!!
“הכל התחיל כאשר רוה”מ נפגש עם השרה גילה גמליאל בדבר המינוי שלה כשרה במשרד שאמור היה לטפל באזרחים ותיקים בלבד, גמליאל ביקשה תחומים נוספים בכדי לייצר מניפת השפעה רחבה ולאחר שהתייעצה עם כמה גורמים ביקשה להגדיל את תחום המשרד ליחידות נוספות – וקיבלה.”
המשרד לשוויון חברתי מטפל כיום בחמישה תחומים עיקריים: אזרחים ותיקים, צעירים בישראל, קידום מעמד האישה, פיתוח כלכלי בחברה הערבית והמיזם הלאומי ‘ישראל דיגיטלית’.
לפני שנפרט על תחומי האחריות וההישגים של המשרד נשאל כהן כיצד הוא חווה את התהליכים שבית שמש עוברת בעשור האחרון?
“לתפיסתי, אחת הבעיות הגדולות שהעיר חווה היא שהאוכלוסיות המגוונות בעיר לא מכירות האחת את השנייה וקיימים חסמים מהותיים שפוגעים ביכולת לחיות יחד באמת. זאת, מעבר לעובדה שהיא עיר מאתגרת לכשעצמה והצמיחה בה מתרחשת באחוזים גבוהים מאוד עם קושי לספק תשתיות ראויות. . בימים אלו יחל פרויקט משותף למשרד לשוויון חברתי, הרשות המקומית והחברה למתנסים – ‘לחיות יחד’ שהוקם מתוך צורך לחבר בין אוכלוסיות. עליזה בלוך, ראש העיר שלנו, מובילה שינוי בשיח תוך יצירת תקווה וראייה לעתיד, האווירה בעיר השתנתה לטובה ואני בטוח שמגמות אלו תימשכנה.”
מה בית שמש בעבורך?
“בית ! קשה לי עם השינויים הדמוגרפיים המואצים והיה זמן לפני כעשר שנים שרציתי לעזוב את העיר אולם, רינת רעייתי שתחיה לא הסכימה ונשארנו לגור פה. בעיניי בית שמש עיר עם פוטנציאל קהילתי – חברתי – כלכלי הגבוה בישראל וצריך לעשות הכל בכדי לממש אותו .”
ספר על אחריות המשרד לשוויון חברתי וההישגים
“אזרחים ותיקים – המשרד מטפל באזרחים ותיקים עצמאיים במגוון תחומים ובין היתר מתעסק עם שילובם בתעסוקה, הגברת אפשרויות הפנאי והתרבות כולל טיולים, סיורים והרצאות, מיצוי זכויותיהם מול משרדי הממשלה השונים ועוד. בתחום הדיור למשל, הרחבנו פרויקט שנקרא ‘כאן גרים’– פרויקט שמתקיים עם אזרחים ותיקים בודדים, אנו מצמידים להם סטודנטים שגרים איתם, שני הצדדים מרוויחים הסטודנט מקבל מלגה ומקום לינה בסכום סמלי עבור השכירות והאזרח הוותיק מקבל חברה וקשר בין דורי. פרויקטים נוספים עוסקים בקשר בין דורי בין היתר על ידי סטודנטים, בנות שירות ועוד.
צעירים – הקמנו 110 מרכזי צעירים ברחבי הארץ, במסגרת זאת נחתם חוזה מול הרשות במטרה להגביר מעורבות חברתית, לסייע לחיילים משוחררים ושירות לאומי, הכוונה להשכלה גבוהה והכוונה בכלל. כשנכנסנו לתפקיד היו 40 מרכזים פעילים וכיום יש 110 מרכזים ברחבי הארץ מתוכם 36 מרכזים ביישובים הערבים. בבית שמש החל לפעול הפרויקט במתנ”ס, המשרד לשוויון חברתי מממן 90% מהפעילות והעירייה 10%.
הרמנו כפרי סטודנטים ברחבי הארץ ביחד עם מספר עמותות שמפעילות אותם ביניהם התאחדות הסטודנטים, איילים, בני עקיבא, קדמא ועוד.
בשיתוף עם המל”ג (מועצה להשכלה גבוהה) אנו בוחנים את הקשר בין השכלה גבוהה לתעסוקה, כחלק ממקצועות שסטודנטים לומדים ולא באמת מבינים את המשמעות הפרקטית, חיבור זה מונע תסכול לאחר מכן ומגביר את הפריון במשק לטווח הארוך.
‘קהילות משימתיות’ הוא פרויקט נוסף, הוקמו 60 קהילות חדשות כמו: גרעינים, תורניים וגרעינים בקיבוצים, אנחנו נותנים תמיכה כלכלית וליווי מקצועי. בכל הפרויקטים אנחנו פועלים להגברת מעורבות חברתית כולל מימון גבוה לרשויות המקומיות לקיום פעילויות מגוונות עם הצעירים.
פיתוח החברה הערבית – בדצמבר 2015 העברנו תכנית חומש בעלות הנאמדת בכ- 15 מיליארד ₪ עבור מנהל פיתוח כלכלי-חברתי בחברה הערבית יחד עם כל משרדי הממשלה המעורבים. תכנית היסטורית בכל קנה מידה ולשם השוואה התכנית הקודמת עלותה הייתה 2 מיליארד ₪.
ישראל דיגיטלית – הינו פרויקט רחב היקף, מטרתו לצמצם פערים חברתיים ומתן שירותים דיגיטליים לכולם כמו: רפואה מרחוק באמצעים דיגיטליים בין בתי חולים עובר דרך חינוך, כלכלה, ערים חכמות פיקוח דיגיטלי ועוד. לפני חמש שנים הושקעו בפרויקט זה 10 מלש”ח וכיום כחצי מיליארד ₪.
קהילות ערב איראן – הוא פרויקט מרהיב שהמשרד החל, בכל שנה ב- 30 בנובמבר אנחנו מקיימים אירוע אשר מספר את סיפור היהודי השלם ומגיעים אליו אלפי אזרחים ותיקים מכל רחבי הארץ. לקחנו על עצמנו לספר את הסיפור השלם של עם ישראל, זאת מדיניות נחרצת של השרה גילה גמליאל ופעלנו רבות בנושא ובין היתר הוצאנו לפועל את פרויקט ‘רואים את הקולות’ – פרויקט שנבנתה עבורו אפליקציה בו 450 תיעודיים מקצועיים של יוצאי ערב איראן, במסגרתו 40 אלף איש מתעדים את הסבים שלהם. פרויקט שזכה בפרס רוה”מ לחוקרים אקדמאיים.
הרשות לקידום מעמד האישה – הוא חלק בלתי נפרד מהמשרד לשוויון חברתי, מנכ”לית הרשות אווה מדזיבוז’ עושה עבודה טובה מאוד בכל נושא שוויון מגדרי בתחומים רחבי היקף. בתחילת השבוע התקבל מכתב מפרופ’ דניאל הרשקוביץ – נציב שירות המדינה המציין לשבח את הישגי המשרד בתחום השוויון מגדרי. “בימים אלו פורסמו ועובדו תוצאות מדד השוויון המגדרי לשנת 2017-2018 דורג המשרד בעשירייה הראשונה בדירוג כלל המשרדים הממשלתיים המקדמים שוויון מגדרי באופנים והיבטים רבים. תוצאות אלו הן הפירות המעידים על מחויבות כנה ואמתית מצד הנהלת המשרד ומצדך כעומד בראשו. עלו והצליחו”. כך נכתב.
לאחר הסקירה המורחבת נדמה כי תחומי האחריות של המשרד הורחבו באופן משמעותי ומסייעים לאזרחי המדינה בתחומים מגוונים.
התפתחות המשרד תקציבית כפי שציינו קודם משנת 2015-2019 עומד על ב- 373% – הישג מרשים בכל קנה מידה.
כמנכ”ל משרד ממשלתי מה משמעות של בחירות חוזרות?
“בשונה ממש שחושבים אין שיתוק מוחלט! אין דבר שרוצים לעשות בשירות הציבורי והוא לא אפשרי, נכון הוא שבימי טרום בחירות המערכות עובדות לאט יותר. אנחנו עובדים רגיל מלבד מגבלות של פרויקטים חדשים והעבודה מתנהלת בלי לחץ.
בשונה מאחרים אני לא רואה בבחירות חוזרות צרה צרורה לתפיסתי, אפילו נחסך כסף ב- 2019 אין הסכמים קואליציוניים ולכשיהיו זה יקרה ב- 2020. אמנם מבאס להמתין תקופה נוספת אבל בראיה רחבה יותר אני מעדיף שתקום ממשלה יציבה ארוכת טווח ושיהיו בחירות חוזרות מאשר ממשלה של 61 שיהיה קשה מאוד לתפקד אתה, חשוב שתקום ממשלה יציבה.”
מה התשוקה שלך בעבודה?
“לשנות!!
אני חולם בלילה ומגשים בבוקר. מעת לעת אני מתלווה לסיורים בשטח, בכל יום שלישי מתקיימים סיורים לאזרחים ותיקים, באחד הסיורים התרגשתי לשמוע אישה בת 80 שאמרה “10 שנים לא יצאתי מהבית כי לא היה לי כסף”. או במסגרת פרויקט ישראל דיגיטלית ערכנו ביישוב הבדואי חורה בדרום (יישוב שנמצא במדרג סוציואקונומי 1) הרצאת וידאו קונפרנס עם מייסד וייז. בתום ההרצאה קם נער בן 16.5 ואמר: “זו הפעם הראשונה שאני מרשה לעצמי לחלום..”. 231 רשויות קיבלו מאתנו קרוב ל- 100 מלש”ח לתשתיות דיגיטליות.
בסיור בירוחם קבוצת נשים מקומית אמרו כי בתקופת עמרם מצנע הם היו מתחננות לכיבוד בסיסי במפגשים ולא נענו. ברוך שור, הפרטיזן האחרון פנה אלינו כי רצו לסגור לו את המשרד ברח’ דיזינגוף עקב אי תקציב, סייענו לו והמשרד לא נסגר. קשה להתמודד עם משפט של איש בדמותו שאומר “זה מה שמחזיק אותי בחיים”. כל הדברים האלו הם שינוי מציאות, הם חלומות שמגשימים. זה תפקידי וזאת התשוקה שלי. “
להבנתי הוצע לך במערכת הבחירות המוניציפאלית האחרונה להיות מנכ”ל עיריית בית שמש וסירבת מדוע?
“התפקיד בו אני נמצא משמעותי והאתגר שלי גדול. עליזה עושה עבודה נהדרת בבית שמש ואין לי ספק, שהיא תוביל קדימה את העיר. העדפתי בשלב זה להישאר בממשלה ולהשפיע משם”.
מידת השפעה של מנכ”ל ממשלתי היא עצומה ניתן להתבלבל ולאבד כיוון?
“זה מאוד אינדיבידואלי ואפשר להגיע לשיכרון כוח. לפני כמה שנים קיבלתי מבני נוער שסייעתי להם לעבור את בחינות הבגרות במתמטיקה, תמונה עם ציטוט רחב של הרב קוק: “פגמי המרובים לא יעזבוני מלזכות את הרבים כי חפץ אני להטיב וחפץ אני בטובת הבריות וחפץ אני בבירור לחפוץ באמת להיות טוב.” עם זה אני הולך לישון וקם לעבודה. זה מחזיק אותי כל יום מחדש.”
כאדם שנפגש בארץ ובעולם עם בעלי השפעה וכוח כמה המילה צניעות נוכחת בחייך?
“זאת שאלה למי שמכיר אותי ולא לי. אני רק יכול להגיד שבעבודה קורה לי מידי פעם שחושבים שאני הנהג או המלווה של מישהו. פעם הוזמנתי לתת הרצאה לאזרחים מתנדבים שעברו הכשרה בסמינר מערכות חינוך בבית ש”י עגנון בירושלים, יחד עם אחד האנשים במשרד, בכניסה הסתכלו עלינו ושאלו אותי “הנהג של מי אתה?”. כשהייתי בניו יורק נקבעה לי פגישה עם איש חשוב מאוד שמשקיע בפרויקטים לסטודנטים. הגעתי לפגישה עם חולצה לבנה השוער לא נתן לי להיכנס כי חשב שוב שאני הנהג, עד שלא התערבו לא הורשתי להיכנס. זה קורה בשוטף, אין לי נהג וביום עבודה רגיל שאין בו פגישות מיוחדות אני מרגיש יותר נוח עם טי שרט. בתחושה האישית שלי שום דבר לא השתנה.”
אתה מעורב בחיי חברה / קהילה בבית שמש?
“יש לי חברים בגרעין יחד וחברים שהכרתי במסגרת משימות בבית שמש – יניב פוגל, דניאל גולדמן, אופיר דור ומירי שלם, אני מגיע הביתה כל יום אחרי השעה 21:00 אז אין לי ממש הרבה זמן פנוי.”
מה החלום הגדול שלך מבחינה מקצועית?
“השאיפה המקצועית שלי להיות מנכ”ל רוה”מ”.
פוליטיקה היא:
“מדיניות”
ספר אהוב במיוחד?
“לא קורא ספרים”
שיר ישראלי אהוב?
“‘השביל הזה מתחיל כאן’ של אהוד בנאי”
אוכל ביתי או מסעדת גורמה?
“אוכל ביתי”
ירושלים היא?
“לב האומה. הבית שלי מלא בירושלים”
מנכ”ל משרד ממשלתי הוא?
“בעל פוטנציאל לשינוי מציאות”
השרה גילה גמליאל?
“נתנה לי את ההזדמנות כמנכ”ל , באה לעשות טוב לחברה הישראלית ואני שמח לעבוד איתה”
אווה מדזיבוז’?
“חברה וקולגה לעבודה”
הגדר חברות פוליטית?
“מפגש של אינטרסים. אין בה כלום מלבד זה.”
אוכל אהוב במיוחד?
“שניצל וצ’יפס”
~~~
החזות הקשוחה (לכאורה) של אבי כהן מטעה. חבריו יספרו כי הוא הכי ‘גבר’ שהולך עם האמת שלו עד הקצה. הישגיו מעידים על יכולותיו, ממשרד ממשלתי קטן הוא הצליח לנגוע באנשים, לשנות מציאות למיליוני אזרחים ותיקים, צעירים וערבים כאחד. הוא זוכה להערכה גדולה כמנכ”ל ביצועי ויעידו על כך 4 שנות עשייה מוכחת להצמיח פרויקטים ותקציבים במאות אחוזים.
מעבר לעובדה שאין לו נהג הוא גם כותב לבד את הפוסטים ברשת החברתית פייסבוק וזוכה להכרה רחבה ותגובות אוהדות.
במהלך הקדנציה האחרונה הוא הביא תקציבי תרבות לעיר ובימים אלה מסייע בפרויקט לצעירים כפי שצוין בראיון. הוא לוקח חלק בוועדה מקצועית שמלווה את עליזה בלוך בהובלתו של רענן דינור מנכ”ל משרד רוה”מ לשעבר ותושב העיר.
לאחר הבחירות נשאלת השאלה מה יעלה בגורל המשרד לשוויון חברתי, מה תקבל השרה גמליאל אתה הוא עובד בצמידות ובהרמוניה מוחלטת, האם ימשיכו יחד ללשכת שר משפיעה יותר ובכלל?
נאחל לאבי הצלחה בהמשך ולא פחות חשוב מתקיים בו המשפט “עניי עירך קודמים” וטוב שכך!
שבת שלום ומבורך!
- 78שיתופים
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר