ניצחו את הסטטיסטיקות
מאת: אתי בן עמי
רוני רימון, אסטרטג נחשב שהביא את רה”מ בנימין נתניהו לניצחון ב-2009 ואסף פאסי ממשרד פרסום פאסי-קראוס, שילוב מנצח שהביא למהפך בבית שמש. כמו בכל מערכת בחירות מורכבת בוודאי בבית שמש – אסטרטגיה, מסרים מדויקים והסברה נכונה הם ערובה להצלחה.
ראיון עם רוני רימון ואסף פאסי – בחירות 2018.
****
רוני רימון, אסטרטג:
“חוכמת הבחירות הייתה להפוך את הבחירות לקמפיין שמתייחס ומבוסס על עיר רגילה לכל דבר ועניין. היו שני אנשים שהתחרו על לב הבוחרים והשאלה הגדולה הייתה מי ייתן שירות מקצועי וטוב יותר.”
****
אסף פאסי מנהל קמפיין תקשורת:
“לא רצינו לנהל מאבק דואלי של “אנחנו והם” ערכנו קמפיין משותף, המילה ‘כולנו’ נכתבה ונאמרה בכל מקום. החיים משותפים לכולם ולכולם יש את אותם צרכים ורצונות מהנהגת העיר.”
רוני רימון, מתגורר ברמת השרון, למד קרימינולוגיה ומדעי המדינה, עבד כעיתונאי בעיתון הארץ. בגיל 27 הפך לדובר של שלמה להט צ’יץ ראש העיר ת”א. בעל משרד יח”צ רימון – כהן ושות’ בין לקוחותיו חברות גדולות, ארגונים, משרדי עו”ד, תחום התמחות המשרד – ניהול משברים.
אסף פאסי, 37, נשוי ואב לארבעה, מתגורר בעותניאל, שותף במשרד פרסום פאסי קראוס. ב- 2012 החל את צעדיו הראשונים בעולם הפרסום כאשר ניהל את הדיגיטל בפריימריס של נפתלי בנט כך גם ב- 2015. “בעקבות ההצלחה בבחירות הראשונות קיבלנו פניות רבות מהזירה הפוליטית והעסקית.”
הריאיון התקיים בקפה רימון, ביג בית שמש, פאסי ורימון דילגו משולחן לשולחן בין העיתונאים שביקשו ראיון.
כיצד החל הקשר עם ד”ר עליזה בלוך?
פאסי: “שוחחתי עם עליזה בטלפון ושאלתי מה קורה אתך והיא ענתה כי היא עדיין מתלבטת. לאחר שבוע התקשרה ואמרה כי היא הולכת על זה “אבל אתה חייב להיות איתי”. למרות שקיבלתי פניות רבות ממועמדים ברחבי הארץ החלטתי ללכת עם עליזה.”
רימון: “את אסף לא הכרתי קודם, חבר המליץ עליי. אסף ביקש שאצטרף ואלווה את הבחירות בבית שמש, נפגשתי עם עליזה והתחלנו לעבוד יחד. אסף ניהל את קמפיין התקשורת ואני שימשתי יועץ אסטרטגי.”
איך בונים אסטרטגיה בעיר מורכבת כמו בית שמש?
פאסי: “החשיבה כיצד בונים קמפיין שלא נכנס לקונפליקטים נמוכים מאחר וזה לא הרוח של עליזה ובעיקר לא היה עובד לפי ניסיון העבר. אם היינו הולכים “מכות” הם חזקים מאתנו מספרית ובכלל. לא רצינו לנהל מאבק דואלי של “אנחנו והם” ערכנו קמפיין משותף, המילה ‘כולנו’ נכתבה ונאמרה בכל מקום. החיים המשותפים הם של כולם ולכולם יש את אותם צרכים ורצונות מהנהגת העיר.”
רימון: “התייחסנו לכלל התושבים באופן שווה. מאחר וחשבנו כי לכולם מגיעה הזדמנות שווה לקבל שירותים שתושבים ראויים להם. זו הייתה ההנחה מלכתחילה. כך עבדנו לאורך הקמפיין ופעלנו לחבר בין ואת כולם.”
האמנתם שזו תהיה התוצאה?
פאסי: “כשהתחלתי את המסע אמרו לי שאני משוגע, איך נכנסתי למקום מורכב כמו בית שמש כשכל הארץ הייתה פרוסה בפניי מאחר וקיבלנו פניות לנהל קמפיינים לראשי רשויות. חבריי לא הצליחו להבין איך מראש לקחנו עיר שהסיכויים לנצח הם 70-30. אני חייב להודות כי כן האמנו שעם מהלך עמוק ויסודי אפשר לנצח. המהלך העמוק היה לשנות את המסרים שבית שמש היא לא עיר במלחמה אלא, יכולה להפוך דוגמא לדו קיום. חרדי יכול להפוך לשותף וחילוני לא רוצה בהכרח את רעתו של האחר. העצמנו את הסיכוי בחיים משותפים במקום למרר את החיים אחד לשני. הבנו כי התושבים רוצים את זה אך לא מאמינים שזה אפשרי, העבודה שלנו הייתה להוכיח שזה אכן אפשרי.
המהלך היה כפול: מהצד החרדי היינו צריכים לשכנע לתת את האמון באישה שאיננה חרדית ושיש לה את המסוגלות להוביל למקום טוב יותר כיוון שהעיר מנוהלת לא נכון ועליזה יודעת לנהל נכון. ומנגד, היינו צריכים לשכנע את הציבור הכללי להאמין שזה אכן אפשרי עם כל הסייגים והייאוש.
אחרי חודשיים שהתחלנו את הקמפיין ראינו שהוא לא מתרומם בקרב הציבור הכללי ועדיין יש תחושה של חוסר אמון. באמצע אוגוסט ערכנו סקר שעליזה קיבלה 46% ואבוטבול 45%. פרסמנו אותו בכל המדיות כדבר אפשרי. זה יצר את השיח, אמון, תמיכת המפלגות ואת הרחוב. עניין שהשפיע על הציבור החרדי שהבין כי הם הסובלים העיקריים. הם גרים בסביבה ללא תשתיות בסיסיות ושירותים, לאחר עבודת חריש הם התחילו להאמין והצטרפו מאחורי הקלעים. החרדים היו מוכנים לתמוך באישה והציבור הכללי התחיל להאמין לאחר עבודת חריש ופרסומים בכל מדיה אפשרית – ברוך ה’ זה הצליח.”
המורכבות והמשימות היו לא פשוטות היכן מתחילים?
פאסי: “היה מאוד קשה להוציא אנשים מהבית וממול זה, במטה עליזה עבד צוות מדהים, צביקי קצור, ישראל ביבי, עדינה לזניק, גלי בר סלע, יותם ויינטרוב, הרן ודיקלה, סיגלית ודביר ובמטה החרדי יוסי ינקלביץ ויעקוב עמר ואינספור אנשים טובים שהצטרפו, נכנסו לקמפיין ועברו בית בית. לא היה בית שעליזה לא עברה והתדפקה על הדלת. אני זוכר שביום הבחירות בשעה 21:00 עוד הסתובבנו בקניון עם עליזה ושלום אדרי ושידלנו אנשים ללכת לבחור, משם ירדנו לרכבת פחות מחצי שעה לסגירת הקלפי והמרצנו תושבים לרוץ לקלפיות. מטורף.”
רגע מיוחד?
“המוטו של עליזה היה לפגוש עיניים ולבבות של אנשים. אני זוכר שהלכנו יחד באחד מימי החמישי לאכול צו’לנט עם חבורה גדולה של חרדים. אישה אחת יושבת עם גברים חרדים מסביבה אוכלת איתם צו’לנט ומספרת להם מה היא עשתה בחייה ומה לא עשו עבורם לאורך השנים. הגדולה שלה הייתה להפוך אנשים שהיו נגדה לסוכנים שלה!
אני חייב לומר שאחרי שנודעו תוצאות הבחירות והיה ברור שעליזה ניצחה לא ראיתי אנשים עצובים בכל הרחובות בעיר. אני לא אוהב שאומרים שסקטור כזה או אחר ניצח, הניצחון שייך לכולם, לחרדים שהצביעו עבורה, אתיופים, חיילים וכלל בוחריה. הניצחון שייך לתושבים – בית שמש ניצחה.”
רגעים קשים?
פאסי: “ממש לא!! עברנו לילות רבים ללא שינה ולא ידענו בוודאות אם המסע יצליח. אולם, חייב לומר שלא היו אינטריגות או כעסים כל המהלכים היו מתואמים ומסונכרנים בלי לחצים מיותרים. יאמר לזכותה של עליזה שהקמפיין התנהל באופן נעים וזורם.”
רימון: “לא היו מתחים או סופר דרמות. יש קמפיינים שאתה יוצא עם תחושה אישית לא נעימה ולא משנה מה התוצאה בגלל מלחמות אגו. בית שמש היא דוגמא הפוכה עבדנו יפה במטה עם אנשים נהדרים כמו: ישראל ביבי, צביקי קצור הרן ועוד רבים וטובים.”
עליזה היא?
פאסי: “אישה מקסימה, חיובית, נעימה ואמתית מאוד. היינו אתה בשעות קשות וגם אז התגלתה ככזאת.”
רימון: “שילוב נדיר של אדם כריזמטי ואנושי, בעל יכולות ניהול גבוהות ועבודה ברוח טובה.”
כיצד בונים אסטרטגיה לעיר מורכבת ושסועה כמו בית שמש?
רימון: “האסטרטגיה היא פשוטה כאשר מבינים מה לא יעבוד. ב- 2013 התנהלה מערכת בחירות סביב מלחמת דת כשיחסי הכוחות היו כמעט שווים, איך זה יכול היה לעבוד ב- 2018 שיחסי הכוחות היו לטובת החרדים. הלכנו על קמפיין ענייני ועל מבחן ההיגיון.”
לאחר שבוע מה להערכתך גרם להצלחת עליזה בבחירות?
“חיבור של מס’ אלמנטים, אכזבה מרה”ע מכהן, מועמדת חרוצה וכריזמטית שהציבורים השונים התחברו אליה כולל החרדים שהבינו כי היא יכולה לעשות את השינוי. הקמפיין סייע בקרב הציבור החרדי שהגיע להכרה כי הם צריכים לדאוג לעצמם לחיים טובים יותר כתושבי העיר. ובציבור הכללי ההכרה שזה אפשרי על אף הסקפטיות.”
כאסטרטג הבחירות ספר על המפגש שלך עם הזרם החרדי על מרכיביו?
“בתחילת הקמפיין נפגשתי עם קבוצת חרדים שהסבירו שלהיות חרדי זה לא מקצוע. עצם היותו חרדי לא מגדירה אותו. אם הוא חרדי אין לו רצונות או צרכים? אפשר לשאול את התושבים החרדים ברחל ביתם הקטנה אם אבוטבול התייחס אליהם כתושבים שזקוקים לדרכי גישה, מקוואות, גני משחקים ושירותים עירוניים ובעצם כל מה שמרכיב איכות חיים בעיר? באמצעות השיחות איתם קיבלנו המחשה שמאסו ביחס של הנהגת העיר כלפיהם. בעקבות זאת הצטרפו אלינו תושבים חרדיים, הוקמו שני מטות חרדיים. קרה בבית שמש משהו שלא קרה בארץ, נתלו שלטים להצביע לעליזה בשכונה חרדית וחלקם אפילו קיבלו קנסות על כך מהעירייה!
חרדי שבא לגור בבית שמש הוא חרדי שרוצה לחיות בחברה מעורבת אם לא הוא היה הולך לגור בבני ברק, כשפוגשים אנשים אחד על אחד מבינים כמה הגדרות לא בהכרח נכונות.
חכמת הבחירות הייתה להפוך את הבחירות לקמפיין שמתייחס ומבוסס על עיר רגילה לכל דבר ועניין. היו שני אנשים שהתחרו על לב הבוחרים והשאלה הגדולה היא מי ייתן להם שירות ודברים טובים יותר.”
רימון, התראיינת לא מעט במדיה החרדית ספר על החוויה שלך?
“אני מרואיין קבוע במדיה החרדית כפרשן פוליטי, כך שזה לא זר לי. במערכת הבחירות הייתי חלק משתי מערכות האחת ניהלתי את קמפיין הבחירות בירושלים של המועמד החרדי יוסי דייטש בקרב החילוניים ואת הבחירות של עליזה בבית שמש. בין שני המועמדים יש הלימה של שני אנשים מצוינים ברמה האישית וביכולות והכישורים. מתפקידי היה שהקהלים “הלא טבעיים” שלהם יסירו את החסמים וההתנגדות האוטומטיים ויצביעו עבורם או שימנעו מלבחור.
בלוך ודייטש מרשימים וכריזמטיים בהתנהלות כאנשים שהוכיחו את עצמם בעשייה ובכלל.
בקמפיין של עליזה לא התראיינתי הרבה. כעובדה אציין, שאין כלי תקשורת מאוזנים, השאלה היא אם הם הוגנים כשני דברים שונים. חלקם היו הוגנים ובחלקם נאלצנו להתערב בכדי שיאפשרו לנו להגיב.”
אפרורפו הוגנות, רמון התראיין ברדיו ‘קול חי’ לאחר זכיית עליזה. במהלך הריאיון מתח ביקורת על אבוטבול. בתום הריאיון הרגיש לו לא נוח משפט שנאמר על ידו ושלח תגובה כתובה לעורכת התוכנית שתפרסמה “מאת רוני רימון האסטרטג של קמפיין עליזה בלוך: אתמול בשידור שיבחתי את ראש עירית בית שמש היוצא, משה אבוטבול על כך שנהג בדרך ג’נטלמנית וברך בטלפון את עליזה בלוך, אך באותו זמן ביקרתי אותו על כך שטרם התפטר מהמועצה. לדברים אחרונים אלה לא היה מקום. אין זה מענייני להתערב בנושאים פנימיים של רשימה בה נמצא מר אבוטבול, ולא הייתי צריך לאמרם. אני מתנצל בפני משה אבוטבול על שחרגתי והבעתי עמדה בנושא מפלגתי פנימי. אני מאחל למשה אבוטבול הצלחה בכל אשר יבחר לעשות בעתיד.”
בימים אלו, בלוך מינתה צוות מטעמה שינהל מול המפלגות מו”מ על הרכבת הקואליציה. רימון חבר בצוות המו”מ, לשאלה האם יוכל לשתף את הקוראים בפרטים ענה: “נדרש להקים קואליציה רחבה ומהירה ככל האפשר. מי שישתף פעולה טוב מי שלא לא יהיה בשלב זה. ישנם נבחרים שמעלים דרישות כאילו הם ניצחו בבחירות. אנשים צריכים להבין כי לבחירות שלהם יהיו תוצאות.”
מה תאחל לעליזה?
“אני מאחל לה קדנציה שתתמקד בעשייה ובמינימום חיכוכים מפלגתיים – פוליטיים מאחר והיא באה ממקום של עשיית טוב וראוי יהיה לאפשר לה לפעול למען זה.”
מניחה שעוד נשמע בעתיד על פועלם של רימון ופאסי. ברמה המקומית והפרקטית הם עדיין מלווים את עליזה בצעדיה הראשונים. כעיתונאית וכתושבת העיר אני רוצה להודות להם על אסטרטגיית בחירות נבונה, מחברת בין קהלים ובעיקר אחראית שלא נגררה למאבקים תקשורתיים מיותרים. ונדמה כי תושבי העיר בכללם יסכימו איתי.
עליהם נאמר – האנשים הנכונים במקום הנכון!
שבת שלום ומבורך!
- 21שיתופים
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר
מאמר מעניין. תודה!