“מי שמאמין לא מפחד”
על פחדים וחרדות
מהו פחד?
פחד הוא דחף המניע אותנו לפעולה בכדי שלא נחווה מצב או תחושה שלילית שהכרנו בעבר או לחלופין, הוא כוח מונע-משתק הגורם לנו להימנעות מפעולה כדי לא לחוות שוב כאב.
פחד הוא תוצאה של חוויה כואבת מהעבר המלווה ברגש שלילי לדוגמה: חוסר אונים. חווינו בעבר חוויה קשה בה נצרבו הכאב והרגש השלילי בתודעה שלנו. הפחד הוא בעצם המחשבה לחוות את אותה חוויה שוב ולחוש את הרגש השלילי שעולה באותה סיטואציה, להרגיש חסרי אונים, מבוהלים, נבוכים, מאוכזבים וכו’.
אם החוויה הצרובה הייתה קשה כמו טראומה, הזיכרון התודעתי – התת מודע אומר לנו שלא נשרוד אם נחווה את הכאב שוב, נתפרק, נשתתק, יקרה לנו משהו רע ולכן, נעשה הכול כדי לא להגיע למצב שוב, נעשה פעולות שיגנו עלינו או שירחיקו אותנו מאותו מצב. אם החוויה לא קשה, אזי, נמנע מלכתחילה לתת לה לקרות שוב ונמנע מעשייה.
הזיכרון הרגשי הוא הפחד שמנהל אותנו!
פחד הוא בעצם מנגנון הגנה מכאב, אבל הוא גם גורם מעכב היוצר תקיעות
כשאנחנו מפחדים אנו משותקים. השיתוק גורם לעצירת החיים ולזרימה לכל מה שמזמן לנו העתיד. דברים חדשים לא יוכלו להיכנס לחיינו כיוון שלא נוכל להיות הכלי שמסוגל לקלוט אותם. פחד = תקיעות.
הפחדים הגדולים הם תוצאה של טראומות ובד”כ אנו מודעים להם, אולם, ישנם פחדים יומיומיים שמנהלים אותנו מבלי שנהיה מודעים אליהם כלל.
באימון רגשי עובדים על שני סוגי פחדים, גדולים וקטנים. נדרש להתבונן פנימה ולזהות את מה שמנהל אותנו ויוצר בחיינו קושי, סבל ותקיעות.
נתאמן עליהם כדי להסיר את הפחד הקיים. למרות הקושי הרגשי אפשר לשחרר פחד ולהמשיך לתפקד.
דוגמאות למנגנון הפחד
*אריאלה הייתה מעורבת בתאונת דרכים קשה. המראות, ריחות, צעקות, הקושי והכאב מהתאונה נצרבו בתודעתה. היא לא הייתה מוכנה לנהוג יותר. הפעם הראשונה לאחר התאונה שהסכימה להיכנס לרכב הייתה קשה, מלווה בפחד גדול והיסוסים, לקח לה זמן רב עד שעשתה זאת. האפשרות שתשב ליד הנהג או לנהוג בעצמה לא באה בחשבון מבחינתה. היא מודעת בשכל שהסיכוי ששוב תקרה תאונה הוא אפסי, אולם, הפחד מהחוויה הטראומתית שעברה צרוב בזיכרון הרגשי ומנהל אותה עד כדי כך שאינה מסוגלת להתגבר עליו.
*ילדה שגדלה בבית בו הזוגיות של הוריה הייתה רעועה ומלווה במריבות ואלימות מילולית, היא חוותה לאורך השנים את התסכול והזעם בין ההורים והבינה שזוגיות זה לא דבר טוב שכדאי לאמץ. התת מודע עושה חיבור אוטומטי כתוצאה מחוויה שלילית ונצרב לה בתודעה זוגיות = מלחמה. כאשר תגיע לגיל בגרות וחתונה ישנן שתי אפשרויות (מרכזיות שבד”כ קורות) שתזמן לה בן זוג כפי שהכירה בבית כמו אביה (מאחר והמוכר הוא “הבטוח”) או שתימנע מזוגיות כי הפחד קיים.
מהי חרדה?
חרדה היא ‘האחות הגדולה’ של הפחד. חרדה נובעת מפחד לאבד שליטה. ‘פריקים’ של שליטה הם האנשים הכי חרדתיים. חרדה דומה לפחד בכל המובנים ההבדל שהיא נחווית בעוצמה גדולה יותר. באימון רגשי מתייחסים לחרדה בדיוק כמו הפחד. אם החרדה היא חזקה ומאתגרת את התפקוד היומיומי התקין של המטופל זו כבר עבודה לפסיכיאטר.
כיצד מתגברים על הפחד?
“מי שמאמין לא מפחד” – קלישאה? מאוד נכונה. אל מול הפחד אנו נדרשים לחזק את האמון והאמונה!
כאשר מגיעים להבנה תודעתית שיש מי שמנהל את העולם ושום דבר לא באמת בידיים שלנו, אנו מגיעים לשחרור המאפשר הרפיה ואמונה. ככל שנחזק את האמונה ישתחרר פחד ונפסיק לפחד.
אנו נלמד לקחת 100% אחריות על דברים שתלויים בנו ונעשה הכול שיטופלו על הצד הטוב ביותר. אבל כל מה שלא תלוי בנו ולא בשליטתנו נלמד לשחרר. יש בורא לעולם, יש מי שמנהל את העולם וזה תפקידו.
המלצות לשחרור פחד
* כתבו לעצמכם מהם הרגשות שעולים לכם כאשר אתם מפחדים, תנו להם מקום ונוכחות – זה משחרר!!
* האזינו למדיטציה מרגיעה, רצוי על הבוקר ולמשך 5 דקות לפחות.
* כשעולה פחד נשמו נשימה עמוקה ומודעת. יש נטייה לעצור את הנשימה מבלי שנשים לב.
* פעילות גופנית לפחות פעם ביום למשך 10 ד’. מומלץ על מתיחות ויוגה, כל פעילות גופנית מבורכת מאחר והיא משחררת מתח נפשי שהצטבר.
* חזקו את האמונה בבורא עולם ע”י דיבור ישיר ותפילה אישית.
* קראו תהלים בכל פעם שהפחד עולה לכם.
* הרבו להודות על כל הטוב שקיים בחייכם.
* למדו להרפות ושחררו שליטה, הבינו שזה לא בידיים שלכם.
* הישענו על אנשים שאתם סומכים עליהם (מועיל רק לטווח הקצר).
זכרו! ככל שתעשו זאת יותר הפחד יצטמצם ויאפשר לכם להכיל יותר אמונה ושלווה, כי כולנו זקוקים לאהבה.
הכותבת: חגית דמארי, מאמנת אישית רגשית בשיטת התדר, בימים אלו אימון טלפוני או בווידאו! 054-4891199
מאמנת נשים שהזוגיות דעכה להן להצית את האהבה מחדש
מאמנת נשים לצאת ממערכת יחסים כואבת עם אימותיהן או בנותיהן ולהתקרב מחדש
- 0share
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר