מאבק בקורונה: להצלחה אבות רבים אך הכישלון יתום
מאת: יונתן שורק
“לא הכל בשליטה של ראש העיר – גם לא תמיד הדברים בשליטת ראש הממשלה ורשויות האכיפה. אין חולק כי ישנן קהילות רבות שעושות דין לעצמן, מתכנסות ומתקהלות תוך התעלמות מההנחיות באופן מובהק ורשמי”
~~~
“עדויות שקיבלתי מלמדות כי עבודת החמ”ל העירוני מוגבלת מאוד. מלבד סיוע לפיקוד העורף ביחידה לקישור רשויות בפינוי חולים מול משל”ט ארצי, וסיוע בסלי מזון למשפחות חולים שלא מתפנים מתקציב של משרד הביטחון ובחסות הספק הזכיין הארצי, עיריית בית שמש לא עושה דבר”
אתמול, יום חמישי, פורסם כי ראש העיר, סגנה, ויו”ר סיעת הליכוד בעיר התפארו בפגישתם המבטיחה עם שרת התחבורה. אך בפועל מצב העיר מבחינת אחוזי תחלואת קורונה גרוע מאוד, בית שמש בולטת במרכז העשירייה האדומה ביותר. יש המון תירוצים והסברים לכישלון, אבל הוא הוכח ככזה שאפשר להביס אותו, לתשומת לב העוסקים במלאכה.
ראש העיר, עליזה בלוך, חוזרת חזור והסבר על חוסר הכלים והיכולת שיש לרשות המקומית להתמודד עם משבר הקורונה. בתחילת המשבר היא אמרה זאת מפורשות, היום נראה שהיא פשוט מעדיפה להתנהל כרגיל בעבודת ניהול העירייה, ולהקדיש זמן מהצד לפקד על תפעול המערך שנבנה כדי להתמודד עם המשבר הקשה בעיר. מעדיפה לקצור הצלחות אצל שרת התחבורה, במקום להתמודד עם מציאות הנגיף הקשה. כמו שאמר נשיאה ה-35 של ארצות הברית ג’ון פיצג’רלד קנדי “לניצחון יש מאה אבות, אך הכישלון הוא יתום.”
אכן, לא הכל בשליטה של ראש העיר – גם לא תמיד הדברים בשליטת ראש הממשלה ורשויות האכיפה. אין חולק כי ישנן קהילות רבות שעושות דין לעצמן, מתכנסות ומתקהלות תוך התעלמות מההנחיות באופן מובהק ורשמי. ואם כך הם פני הדברים באמת שאין בידי ראש העיר מה לעשות, כי מה שהיא לא תעשה התפשטות הנגיף תחריף ותתרחב בגלל התנהלות מופקרת של קיצונים.
וכאמור, כישלון הקורונה הוא כמובן יתום. בסופו של יום חקירות אפידמיולוגיות אישיות, פרסום מסלולים ברשתות החברתיות, קבוצות הוואטסאפ, הודעות קוליות לטלפונים הכשרים, לא מספיק עוזרים בהיעדר הסברה נכונה לקהילות ולמנהיגיהן. גם מוקד מיוחד שפונה לכל אחד מהחולים המאומתים ובודק האם יש צורך בסיוע, קניות, תרופות וכל צרכי המחיה לה הם נדרשים לא יכול לעבוד לולא שיתוף פעולה שבא מהשטח. כך בית שמש עולה ויורדת סביב המקום האמצעי והבלתי מכבד בעשיריית הערים האדומות.
עדויות שקיבלתי מלמדות כי עבודת החמ”ל העירוני מוגבלת מאוד. מלבד סיוע לפיקוד העורף ביחידה לקישור רשויות בפינוי חולים מול משל”ט ארצי, וסיוע בסלי מזון למשפחות חולים שלא מתפנים מתקציב של משרד הביטחון ובחסות הספק הזכיין הארצי, עיריית בית שמש לא עושה דבר. בהרבה מהמקרים, בעיקר בקרב פונים מהמגזר החרדי מופנים החולים לסיוע חיצוני של ארגון החסד ‘עזרת אחים’ שעובד בהתנדבות וממומן בתרומות פילנטרופיות.
מערך חקירות אפידמיולוגיות וקטיעת שרשראות הדבקה, כפי שמתפעלות יתר הרשויות שמתמודדות עם הדבקה גבוהה, נמצא רק בשלבי היערכות ותכנון. המערך הוכח כקריטי למניעת הדבקות המוניות. כמו כן, אין כמעט סנכרון בין מחלקת הרווחה בראשות סגנית ראש העיר רינה הולנדר לבין החמ”ל המקומי בו ראש העיר מבקרת לעיתים תכופות, וזאת, מסתמן מסיבות פוליטיות שהשתיקה יפה להן.
אגב, למרות הנתק, עושה רושם שאגף הרווחה פועל מצוין. תפקידם בכוח הוא לספק את צרכי החולים שמטופלים ונתמכים בשוטף על ידי הרווחה. ולהם נרכשו משחקים לחלוקה למשפחות נדבקות, שימוש באמצעי סיוע אחרים שבידי האגף ומשרד הביטחון הקצה משאבים לסייע למשפחות המופנות בידי הרווחה. כמו כן, בשיתוף הקרן לידידות חולקו תווי קניה למזון למאות משפחות ‘נורמטיביות’ אשר פרנסתם נפגעה עקב הקורונה.
לטעמי, אנשי ניהול העיר והעומדת בראשה מתנהגים באופן תבוסתני. אמנם יש בפיהם המון הסברים לאי ההצלחה, אך עם תירוצים לא הולכים למכולת. לפני כשבוע, פורסם כי ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים דיון זום רב משתתפים עם ראשי הרשויות המקומיות לדיון בצרכים העולים מהשטח ובצעדים להורדת התחלואה. הדיון התקיים כהיערכות לסיום הסגר שהוטל בחגים, ותכנון היציאה ממנו.
בהודעה שהתפרסמה נכתב כי “ראש הממשלה הנחה לבחון מידית מתן סמכויות לרשויות המקומיות לקיטוע שרשרות הדבקה, כולל סמכויות בידוד, ולפעול לסנכרון מערכות המידע ולהבטחת הזרמת המידע הנדרש לרשויות לצורך ניהול התחומים שבאחריותם. סוכם כי עיתוי הפעלת ״הרמזור״ יישקל בהתאם לרמת התחלואה ולעקרונות תכנית היציאה הנדונים בימים אלה”.
בשיחה נדון נושא סמכויות האכיפה ורתימת פקחי הרשויות למיצוי הכוחות במשימות הקורונה, וכן נדונה האפשרות להעניק מעמד מיוחד לאילת ולאזור ים המלח. הנושא יבחן בגישה חיובית תוך כדי התקדמות עם יכולת השימוש בבדיקות המהירות. חיים ביבס, יו״ר מרכז השלטון המקומי, מונה למשקיף בדיוני קבינט הקורונה. זהו הישג משמעותי למנהיגות המקומית שביקשה את המושכות לידיה.
אתמול, נתקלתי בכתבה מרתקת ב’ערוץ 7′ שסיפרה לי על הגישה הנכונה של ראשי הרשויות: “לפני פחות משבועיים החליט שוקי אוחנה, ראש עיריית צפת, על מעבר לטיפול עצמאי של עיריית צפת בנגיף הקורונה. לאחר שהבין כי משרד הבריאות חדל מלבצע חקירות אפידמיולוגיות ולפרסם את מסלולי הנדבקים, וברגע שראה איך עירו הופכת לאדומה יותר ויותר החליט אוחנה על שינוי השיטה וטיפול אישי בנושא” נכתב.
לדברי העיתונאי יוני קמפינסקי, בתוך עשרים וארבע שעות, הקימו בעיריית צפת מוקדים ייעודיים לטיפול בכל הנושאים: חקירות אפידמיולוגיות אישיות, פרסום מסלולים ברשתות החברתיות, קבוצות וואטסאפ, ואפילו בהודעות קוליות לטלפונים הכשרים. זאת בפיקוח מוקד מיוחד שפונה לכל אחד מהחולים המאומתים ובודק האם יש צורך בסיוע, קניות, תרופות וכו’.
שירותי הרווחה של עיריית צפת המשיכו את הפעילות מול הקשישים ונתמכי הרווחה. יחידת הפיקוח תוגברה, הגבירה את הסיורים והאכיפה בשטח, ופעילות ההסברה נמשכה סביב השעון לכל המגזרים המרכיבים את האוכלוסייה בצפת. מידי יום (!) עובר כרוז בשכונות עם הנחיות מפורשות, חוברות הסברה מחולקות מדלת לדלת, והערכות מצב מתקיימות מידי יום.
והתוצאה? מעשרות חולים חדשים מידי יום לבודדים בלבד. (יחס הבדיקות החיוביות עמד בעת הפרסום על 2.97% בלבד- הרבה מתחת לממוצע הארצי) ובמהלך בזק, תוך פחות משבוע מעיר אדומה מאוד לעיר ירוקה. אגב, בצפת שמרו בפינצטה על האוכלוסייה המבוגרת והעיר שהייתה הראשונה להקצות שעות נפרדות לאוכלוסייה המבוגרת ברשתות המזון ממשיכה לבצע זאת עד היום והתוצאה? 2 חולים בלבד מעל לגיל 80.
יש סיפורי הצלחה רבים מערים שונות בכל רחבי הארץ, טל אוחנה ראשת המועצה המקומית ירוחם, הפכה את עירה לירוקה באופן מעורר השתאות, ערים פריפריאליות אחרות, במצבי סיכון להידבקות מהירה התמודדו יפה עם בלימת הנגיף. אך ההצלחה של עיריית צפת נושאת אל מול עיריית בית שמש תמרור אזהרה בולט. הרבה מאוד לנוכח הרכב האוכלוסייה בבירת הגליל. רבגוני והטרוגני, ודומה מאוד לעיר בית שמש.
אחוזים לא מבוטלים מתושבי צפת הינם חרדים, והרבה מתוך הקבוצות המתעלמות מהנגיף ומהנחיות המדינה. מתגוררים בה, הרבה מאוד עולים חדשים מרוסיה ואתיופיה, לצד אחוז אנגלוסקסים גבוה וגם אפילו שכונה מוסלמית. עיריית צפת עמדה מול האתגר הגדול מולו עומדת בית שמש, והוכיחה שגם אותו אפשר לנצח. לתשומת לב קברניטי העיר.
מעיריית בית שמש נמסר: “נכון לערב זה ראש העיר לא קיבלה שינוי ועדכון בדבר סמכויותיה. היא ממשיכה בעשייה יומיומית באמצעות עבודת המטה שעוסק בחקירות אפידמיולוגיות לקטיעת ההדבקה , מפנה חולים ותומך במבודדים. התוצאות ניכרות בירידת תמונת התחלואה בעיר.”
חשוב לציין, כי אכן ניתן לזהות מגמת ירידה. לפני כ -12 ימים 26% מהנבדקים יצאו חיוביים לנגיף, אתמול אחוז הדגימות החיוביות עמד על כ- 11.3% בלבד. זאת לגמרי ירידה יפה. מצד שני, יש לציין כי ללא צעדים משמעותיים שנצפים בעיר, נראה שנכון יהיה ליחס את הנתונים להשפעות הסגר בימי החג – ימים יגידו..
קרדיט תמונה: רווח הפקות באמצעות דוברות העירייה
- 0share
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר