אין לה רגע דל
ראיון אישי לחג סוכות עם רה”ע עליזה בלוך זיכרונות ילדות, את מי אירחה בסוכתה בערב חג הסוכות, המאכלים שמשפחתה אוהבת, על השותפים לקואליציה, מדוע היא עובדת מסביב לשעון, תפיסת העולם שלה בניהול, סיכום שנה מאתגרת ויעדים לשנת הכהונה השנייה ועוד.
מאת: אתי בן עמי
“ניהול זמן הוא מרכיב הכי משמעותי צריך להבחין בין עיקר לטפל ובין חשוב לדחוף. לתפיסתי, אסור שרק האירועים הדחופים ינהלו אותנו.”
~~~
“אפשר היה לראות את מגוון האירועים הרחב במודעת הפרסום של העירייה כל מגזר מצא את האירוע המתאים עבורו כבשורה וחגיגה גדולה.”
~~~
“בילדותי גרנו בקומה רביעית, למטה הייתה סוכה שהתחלקה בין כמה משפחות, נערכה בין המשפחות מעין תורנות על הסוכה. היינו יורדים עם הסלים והסירים ועסוקים בהתארגנות ונגלות למטה.”
~~~
“התרגלנו ביחס ישיר לעוני ולקונפליקטים ואני עסוקה בלהגיד יש לנו אנשים מדהימים בעיר, צעירים תעשיינים, אנשי עשייה וחסד ובכך להבליט את הפנים היפות של העיר.”
בעוד כמה ימים תמלא שנה לכהונת רה”ע עליזה בלוך. שנה מאתגרת עבורה, עבור שותפיה לעשייה הקואליציונית ועבור תושבי העיר על גווניהם.
בפועל, בלוך עובדת מבוקר עד לילה, האור בלשכתה כבה הרבה אחרי חצות ועוד לפני שהעיר מתעוררת לחיים היא מסיירת ברחובות עם עובדי שפ”ע והניקיון. היא לא נחה לרגע ומנתבת כל דקה פנויה לעשייה. בנוסף, חשוב לה להופיע בכל אירוע אליו היא מוזמנת מבלי לדלג על אף אחד אירוע קטן כגדול משמעותי מאוד עבורה.
“ניהול זמן הוא מרכיב הכי משמעותי צריך להבחין בין עיקר לטפל ובין חשוב לדחוף. לתפיסתי, אסור שרק האירועים הדחופים ינהלו אותנו. עבודתי מחולקת לשניים: תכנון לטווח הארוך כיצד תיראה העיר ב- 2040 לצד, מתן תשומת לב לעובדי הניקיון לצורך העניין שעסוקים מבוקר עד לילה, באופן אישי חשוב לי לפרגן ולדאוג לעובדים אלו. תפקידי להניע גלגלים מקבילים, לייצר תרבות ארגונית ולייצר פסגות בכל התחומים.
לצורך הדוגמא: יצרנו השנה במרכז המסחרי ברמב”ש א’ שוק ‘ארבעת המינים’ כסוג של אמירה, לא עוד דוכנים פרוביזוריים אלא, דוכנים אחידים מכובדים ויפים ומוזיקת רקע, שמעתי תגובות נהדרות לצד תגובות אחרות יש ויש. בתוך כל זה, נדרש לאזן בין מה שהציבור רוצה. יש בעיר ציבורים מגוונים וחשוב לי שכולם ירגישו שייכים תוך תחושה טובה. העברתי החלטה בישיבת המליאה האחרונה שאירועי ‘שמחת בית השואבה’ יתקיימו עד השעה 01:00 בלילה כאירוע עם אופי דתי וחוק עזר עירוני. במקביל, הרקדה המונית מעורבת מתקיימת בקניון נעימי, זו הגדולה המרחב הציבורי שייך לכולם ואין ציבור מודר בעיר.”
זו השנה הראשונה שמתקיימת סוכת רה”ע במתחם נעימי בה רה”ע אירחה את תושבי העיר על כל הגוונים, אירוע שהתקיים בתל בית שמש, אירוע עם התזמורת האנדלוסית, פסטיבל בית שמש, שמחת בית השואבה בבתי הכנסת השונים ועוד. “אפשר היה לראות את מגוון האירועים הרחב במודעת הפרסום של העירייה כל מגזר מצא את האירוע המתאים עבורו כבשורה וחגיגה גדולה. “ילדי הגנים התבקשו להכין קישוטים לסוכת רה”ע, שלחתי להורי הילדים מכתב בו ביקשתי שיבואו לראות את היצירות של ילדיהם מאחר וכולם ללא יוצא מן הכלל שותפים לעשיה.”
הריאיון עם רה”ע התקיים בערב חג סוכות, באותו יום חגגה יום הולדת לועזי. “את יום ההולדת העברי אני חוגגת בערב יום כיפור בשעת כל נדריי בדר”כ אני לא עושה עניין מיום ההולדת.”
שתפי בזיכרון ילדות מחג סוכות
“בילדותי גרנו בקומה רביעית, למטה הייתה סוכה שהתחלקה בין כמה משפחות, נערכה בין המשפחות מעין תורנות על הסוכה. היינו יורדים עם הסלים והסירים ועסוקים בהתארגנות ונגלות למטה. המרגש היה שהיינו הרבה אנשים כולנו נכנסנו לסוכה עם סבתא תחושת הצפיפות והחום בנשמה אפפה את כולנו. היום בשונה מפעם יש לנו סוכה פתוחה, מרווחת בגינה בה אנחנו מארחים לאורך ימי החג”.
כיצד את חוגגת עם משפחתך את סוכות?
“מאז פטירתה של אמי אני מארחת בביתי בחג סוכות את כל אחיי ואחיותיי כהזדמנות נהדרת לחגוג יחד עם כולם כולל הדור השני והשלישי. במוצ”ש (ערב לפני החג הראשון) סיירתי בשוק ארבעת המינים ברמה א’ ובין עובדי אגף שפע שהיו עסוקים בניקיון העיר, חזרתי בלילה היישר למטבח בישלתי ואפיתי משך כל הלילה ויצאתי הבוקר מהבית כשכל ארוחות החג מוכנות.”
יש מאכל שבני ביתך אוהבים במיוחד?
“אני מכינה חומוס ביתי שמשפחתי מאוד אוהבת, בצק ממולא בבשר ועוף בתנור במילוי פירות יבשים. אני אוהבת מאוד לבשל ולאפות אולם, היום אני עסוקה בבישולים קצרי טווח מבשלת הרבה ומהר, למרות שהטעם של בישולי בית סבתא צרוב לי בזיכרון.”
ובמעבר חד, מה האני מאמין שלך בניהול?
“לייצר תדמית אחרת!
להקיף באנשים חזקים ואיכותיים, לאפשר להם לעבוד ולגבות אותם ולהזכיר לעצמי כל בוקר למה אני פה ובמה העולם יראה אחרת במה שעשיתי.
התרגלנו ביחס ישיר לעוני ולקונפליקטים ואני עסוקה בלהגיד יש לנו אנשים מדהימים בעיר, צעירים תעשיינים, אנשי עשייה וחסד ובכך להבליט את הפנים היפות של העיר. לכל זה אני נותנת הרבה כוח ומייחלת שכל תושב ירגיש כך וביחד נעשה הרבה יותר טוב.”
בנובמבר תצוין השנה הראשונה לכהונתך כרה”ע, תוכלי לסכם אותה עבורנו?
“שנה מרגשת!!
אני בחוויה שזה יום אחד ארוך ומתמשך, מהלילה בו ברכנו שהחיינו בקניון נעימי תוך תחושת שליחות. אני נעה לאורך השנה בין כאן, עכשיו ומהר כמו: ניקיון ושיפוץ גני ילדים לבין הקידמה להביא לעיר תעשיינים, שיווק דירות למגזר הכללי, תרבות ופנאי, ויצירת תרבות אחרת בין העתיד הקרוב והרחוק. השילוב ביניהם כיצד תראה בית שמש בשנת 2040, אני חווה את תחושת האחריות והמשמעויות של הפסיפס המורכב והכולל הזה.
קיבלתי בירושה עיר ענייה, תשתיות רעועות, גרעון תקציבי, ממשלה משותקת ושתי מערכות בחירות, בעיר כמו בית שמש עם תאוצת בניה של יח”ד ללא תשתיות זו סיטואציה בלתי נתפסת. מחסור של 1,000 כיתות לימוד ואי שירותי בריאות הולמים כמוגלות כואבות עבור ציבור התושבים. ההבנה של גודל האחריות תוך תקווה להביא תקציבים ויזמים לעיר, זהו בור גדול שייקח לפחות 10 שנים ליישר אותו. קיים מתח בין קולות עידוד, דרישה וצעקה גדולה ואין עם מי לדבר. לא סביר בעיניי שהתושבים הם בני ערובה בתהליך הארוך והמורכב בו אנו נמצאים.
תפקידי הוא לייצר אבני דרך כמו הקמת שכונת לאנשי קבע, באזור התעשייה לביא הוצאו מגרשים ובבת אחת נמכרו כולם. אנחנו עובדים על החלטת ממשלה שתייחד את בית שמש ותיתן לה עדיפות כמו הר החוצבים בירושלים ובקרית גת. כל הפעולות שנעשות לא ייצרו שינוי באופן המידי אולם, אנחנו פוסעים בדרך.
העיסוק באתגרים
הגדלת מקורות הכנסה לעיר מאחר והקופה ריקה, הדרך ליצירת מקורות תעסוקה בהגדלת התעשייה, הבאת תקציבים מהמדינה ויצירת קרן תרומות לעיר.
עיסוק בצעירי העיר, מתפקידי לגרום לצעירי העיר להישאר כאן ולמי שעזב שיחזור לגור בבית שמש תוך חיזוק המשולש דיור-תעסוקה-תרבות, שלושה מרכיבים משמעותיים שייצרו כוח גדול בעיר משמעותית.
שינוי השיח הציבורי – חשוב שנדע להבין אחד את הצרכים של השני, תוך איתנות כלכלית ושיח מכבד ומאפשר בייצור עיר איכותית.”
כמי שאין לה תקרת זכוכית ורואה את עצמה שווה בין שווים מהי תפיסת עולמך המגדרית?
“אני מאמינה שכל אדם באשר הוא נולד בצלם אלוהים ולא משנה במה הוא מאמין בין אם הוא גבר או אישה, ברגע שאתה מתייחס לאדם כאדם חלק מהשאלות מתייתרות. אני מאמינה בשוויון הזדמנויות לכל ילד. הכל עניין של חינוך ושוויון הזדמנויות. אל ביתנו באים חברים מכל הצבעים. כמשפחה קיבלנו החלטה משותפת על ריצתי לראשות העיר, כולנו אחראים על פרנסה ומימוש עצמי. אני משדרת בשבח הנורמליות אז אין כאן אישיו, ככל שנגדל קיר בטון כקיר קרטון זה חלק מאמירה. מעולם לא נופפתי בדגלים וסיסמאות, בלשכה שלי עובדים יחד ובהרמוניה חרדית, ערביה, דתיה לאומית, חילונית כולנו עובדים יחד ללא סמלים או הגדרות כי בסוף כולנו אותו הדבר.”
כאימא שעובדת 24/7 איך את מג’נגלת בין אימהות לניהול עיר?
“ההחלטה היא משפחתית וכולם מגויסים למשימה, אני עושה מה שחשוב ודחוף. אני לוקחת שירותי אאוט סורסינג זה לא תחליף אולם, אני משתדלת להיות זמינה עבור משפחתי אני רואה אותם מעט והזמן הוא איכותי. חלק מהכוח שלהם שההורים עסוקים בדברים חשובים כחלק מעיצוב אישיותם וביומיום הם מבינים.”
מדוע את עובדת מסביב לשעון?
“אני במרוץ להספיק יותר ובלחץ שלא הספקתי מה שצריך. כל אבן שאני הופכת אני מוצאת שיש עוד 5 אבנים שהייתי צריכה להרים, כולם עובדים קשה ומסביב לשעון..”
קיים דיסוננס בין הרצון לעשות שינויים לבין המציאות הבירוקרטית כיצד צולחים מצב זה?
“הדיסוננס קיים בלקדם כל מה שניתן לקדם מבלי לוותר אף פעם ולהתעקש ולפעמים זה מצליח. החוכמה לגייס שותפים לרעיון ולשמוח בהישגים ולא להרגיש שהגעת לקצה ובמקביל, לא לכעוס כשלא משיגים מה שרוצים.”
עבודת הדוברות בקדנציה שלך רוויה בהודעות לתקשורת כולל ראיונות שוטפים בתקשורת הארצית נדמה כי את מחוזרת ע”י התקשורת יותר מכל ראש עיר מכהן?!
“כעובדה התקשורת ברמה הארצית והעולמית עסוקה בסיפור של בית שמש כסיפור גדול יותר מעליזה והעיר. כאירוע חברתי גדול שהצליח בניגוד לכל הסיכויים או כהליך טבעי. כאמירה אישית וערכית הייתה לי תקווה כי בבחירות הארציות מה שקרה בבית שמש יחלחל. נבחרתי ע”י גלובס וג’רוסלם פוסט כאישה משפיעה בעולם וישנה ציפייה אמתית לשינוי אני לא האירוע יש צימאון לסוג אחר של שיח. אני אומרת לעצמי איך הרעיון יוביל? קל ליפול למאבקים קטנים בשוטף. מה שחשוב למה אנחנו כאן באמת? בעולם הפוליטי ישנם כעסים, תסכולים קטנים כגדולים גם אם 90% מהאנשים מרוצים אז 10% יקבעו או ינהלו אותך. לצד זה, מחויב עלינו לנהוג בצניעות ויושרה ולהתנהל במהות ולא בחיצוניות. אני לא פוחדת מביקורת אלא במה שחשוב!!
הציבור אמר דברים חשובים ישנה הזדמנות בין מסורת לקידמה והיכולת לשלב בין השניים מי ניצח ערכית הוא עניין חשוב ומהותי ולא משחרר אף אחד מאחריות אישית כעניין מורכב ביותר.”
במעט זמן שנותר לך ביממה ברגעים שאת עם עצמך מה מעסיק אותך?
“אני חושבת כיצד אני מגיעה לפרט עם הרבה אנשים ובונה תשתיות, אני כל הזמן עסוקה בסיפור הגדול. מה שמעניין אותי באמת זה איך מייצרים מנגנון שפוגש את האדם והאזרח הקטן איך אני נוגעת בהם? כיצד נותני ומקבלי שירות יראו את האדם מולם ויתנו לו תחושה שהוא לא שקוף. האתגר הגדול הוא שיח של כבוד, אכפתיות וחמלה בכל המקומות זה קשה כי אנשים רואים אנשים כסטיגמות. פיתחתי עיוורון צבעים בסוף התהליך – עיר של אנשים, כולל דרך הניהול שלי ביצירת תרבות ניהולית ויצירת ספירלה בין כל הגורמים.”
ספרי על השותפות בקואליציה הרחבה שיצרת?
“שותפות מאוד משמעותית אני מרגישה שחברי המועצה משרתים את הציבור כשותפים שאכפת להם, מחויבים, מגדילים סמכויות ומאוד משתדלים ולמרות האינטרסים השונים במהות הנציגים עושים ומסייעים ככל שניתן. אני בקשר מצוין עם כולם מהותית ואסטרטגית בגדי שכל תושב ירגיש שהנציג שלו משמעותי, ומקפידה לא לתת לקצוות לנהל את העיר ואותי. מאוד קל להיגרר לבורות ולהבעיר אש, צריך לתת מקום, לחבק ולאפשר לכולם. למרות שכל אחד מרגיש כאילו האחר מקבל יותר. אני רואה אנשים ולא מגזרים אנחנו עיר גדולה עם הרבה אנשים.”
בעוד כמה ימים תחל השנה השנייה לכהונתך מה את מאחלת לעצמך ולתושבי העיר?
“אני מאחלת שהקואליציה שלנו תתחזק, שכל אחד ואחת מהשותפים יסתכל על התמונה הכוללת למען כלל תושבי העיר. שנמשיך את העשייה הברוכה בה אנו עסוקים כל אחד בתחומו, שעובדי העירייה יתנו את השירות המיטבי לתושבים. שנחנוך את היכל התרבות ופרויקט השוק עליו אנחנו עמלים בימים אלו, בהעברת השוק למקומו הקודם מול נעימי ובמתחם השוק הישן נקים אזור בילוי שוקק בתי קפה ומסעדות קטנות – כמו מתחם מחניודה. שנמשיך את תנופת העשייה בתחומי הבניה, חינוך והתרבות בעיר, שהשיח המכבד בין האוכלוסיות יישמר ונדע להכיל את כולם. ובכלל, שבית שמש תהיה עיר העתיד של ישראל לא כסיסמא – הלכה למעשה.
אני מאחלת לתושבי העיר שיהיו שותפים אמתיים לעשיה הברוכה ובעיקר שנבין כי העשייה היא עניין ארוך ומתמשך והנהגת העיר אחראית להנחיל זאת עבור כלל התושבים. חג שמח לכולם!”
~~~
אין ספק, שרה”ע עליזה בלוך עשתה היסטוריה. בחירות מוניציפליות 2018 תיעדו את בית שמש בארץ ובעולם חדשות לבקרים. ראשי הערים הגדולות סוקרו פחות בהשוואה לבית שמש. כעובדה, בלוך מחוזרת ע”י התקשורת הארצית וסומנה על ידה. היא הצליחה להפוך את הקערה על פיה לאחר עשור בה סוקרה בית שמש כעיר מפולגת ושסועה. בנוסף, לסיקור והתייחסות לה זוכה המדיה המקומית בהודעות שוטפות לתקשורת ומענה זמין ויעיל. האסטרטג רוני רימון ומשרד הפרסום פאסי קראוס זכו בפרס ‘האריה השואג’ של איגוד המפרסמים על קמפיין הבחירות שניהלו עבור בלוך.
יאמר לזכותה כי היא משתתפת בכל אירוע אליו היא מוזמנת, מסיירת בבתי הספר של כלל המגזרים, מסיירת ברמת השטח באזורי תעשיה, במרכזים המסחריים ונפגשת עם הקהילות השונות. אולם השינוי המהותי ביותר הוא התרבות הניהולית עליה היא עמלה ללא לאות החל בהשקעה בעובדי העירייה, בכל שבוע היא נפגשת עם העובדים מפגשים אלו שני עובדי עירייה מספרים על עצמם, היא מסיירת במשרדים השונים וכל ביקורת על נותני שירות בעירייה מקפיצה אותה לדום. היא חוקרת את עבודת העירייה ושום פרט לא נסתר מעיניה בתחומים השונים עליהם היא אחראית כראש המערכת.
באירועי העירייה השונים היא נפגשת עם התושבים ומקדישה זמן לעניין זה. בחג סוכות הקימה את סוכת רה”ע ואירחה בה את התושבים ובכך קבעה סטנדרט חדש לשנים הבאות. בערב ראש השנה ערכה הרמת כוסית לעובדי העיריה ומינהל התפעול בפרט במסגרתו העניקה תעודות הוקרה לשלושה עובדים מצטיינים שלומי אוחנה, אביעד בנימין, ואבי ביטון על עבודתם המסורה והאחראית למען התושבים. מערך הדוברות ערך קליפ מקסים של עובדי העירייה לקראת השנה החדשה (מוזמנים לצפות בו) ובלוך אף הוציאה ברכה לתושבי העיר בעברית, אנגלית, רוסית ואמהרית!
בלוך מעוררת השראה לצד השתאות בשעות הרבות בהן היא עובדת מסביב לשעון. באירועים השונים בהם מתלווים אליה צוות הלשכה הם נראים מעט לאים ביחס אליה, היא מקפצת בין כולם כאילו רק החלה את יום העבודה, תמיד בחיוך רחב, מאור פנים ויחס אישי ואנושי.
בראיון סיום שנערך עם מנכ”ל העירייה היוצא אמר כי האתגר בניהול העיר בית שמש לא דומה לאף עיר בישראל וצדק. בשיחה לא רשמית עם בלוך נדמה שהיא מאוד מודעת לעובדה זו – וניתן לומר בוודאות כי אתגרים אינם מפחידים אותה, היא נחושה, עניינית ובעלת מוטיבציה גבוהה להשיג את היעדים אותם הציבה לעצמה ולמערכת כולה!
נאחל לה ולנו הצלחה בהמשך עם תחילתה של שנה חדשה ושנה שנייה לכהונתה. בהזדמנות זו נוקיר תודה לכל העוסקים במלאכה לממונים ולעובדי העירייה.
חג שמח ומואר!
- 148שיתופים
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר